Home - Actueel - Belastingontwijking - Mission Recovery: How Big Tech’s Tax Bill could kickstart a fairer economy

Mission Recovery: How Big Tech’s Tax Bill could kickstart a fairer economy

In dit onderzoek heeft ActionAid de belastinginkomsten berekend die landen potentieel mislopen door door 5 grote techbedrijven, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Alphabet Inc (Google). G20 landen lopen een potentieel van 32 miljard dollar aan belastinginkomsten mis door deze techgiganten. Een bedrag waarmee voor alle mensen op de wereld 2 doses COVID-19 vaccin had kunnen worden gekocht. Nederland loopt door deze bedrijven jaarlijks zelfs 456 miljoen dollar potentiële belastinginkomsten mis. Door zwakke belastingregels kunnen dergelijke bedrijven gemakkelijk belasting ontwijken. Hierdoor lopen overheden belastinginkomsten mis die harder dan ooit nodig zijn om gezondheidzorg te verbeteren, de pandemie aan te pakken en het economisch herstel in te leiden.
Met eerlijke belastingregels had een land als Nigeria bijvoorbeeld US$100 miljoen extra aan belastingen kunnen innen bij deze 5 bedrijven, genoeg om het jaarsalaris van 70,000 verpleegkundigen kunnen betalen. Bangladesh loopt potentieel 49.3 miljoen dollar mis, genoeg voor het jaarsalaris van 12,800 verpleegkundigen. De berekening is een schatting op basis van de wereldwijde winst van de vijf bedrijven, verdeeld op basis van de gebruikersaantallen in de landen waarin ze actief zijn, gecorrigeerd voor het BBP van die landen.

Lees meer in het rapport>>