Home - Actueel - Vrouwenrechten - Nieuw onderzoek: Manganese Matters

Nieuw onderzoek: Manganese Matters

De energietransitie is noodzakelijk om onze planeet bewoonbaar te houden. We hebben elektrische alternatieven nodig voor fossiele brandstoffen. Maar de winning van de grondstoffen die nodig zijn om deze transitie te realiseren, mag niet ten koste gaan van mensenrechten of leiden tot milieuschade elders. Samen met SOMO hebben wij onderzocht wat de impact van mangaanmijnen is op de lokale bevolking in Zuid-Afrika. Hieruit blijkt dat gemeenschappen in het noorden van Zuid-Afrika, met name vrouwen, veel negatieve gevolgen ondervinden van de mangaanwinning.

Zo worden gemeenschappen, ondanks wettelijke verplichting, niet betrokken bij beslissingen over mijnbouwbedrijven, vervuilen de mijnen het (toch al schaarse) water en komt er bij explosies in de mijnen
asbest vrij waardoor veel inwoners van het gebied (ernstige) gezondheidsklachten krijgen. Vrouwen worden extra hard geraakt. Zij moeten bijvoorbeeld steeds verder lopen om water te halen via onveilige en onverlichte wegen. Geweld ligt hierbij op de loer. Daarnaast valt de zorg voor zieke familieleden door het vervuilde water of de asbest vooral op hun schouders.

Lees meer over de gevolgen van mangaanwinning voor mens en milieu, én de oplossingen, in het volledige rapport »