Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Shell in hoger beroep in Klimaatzaak

Shell in hoger beroep in Klimaatzaak

 

Update 20-07-2021

Shell heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan in de Klimaatzaak.

Nils Mollema, Climate Justice Beleidsadviseur bij ActionAid licht toe:

“Shell’s beslissing om in hoger beroep te gaan in plaats van vol in te zetten op het verminderen van de CO2-uitstoot, laat zien dat het bedrijf winst boven mensen en de planeet stelt.”

De huidige netto nul plannen van de fossiele brandstofgigant komen niet overeen met het bereiken van de wereldwijde klimaatdoelen. Het is hun strategie om door te gaan met vervuilen en de uitstoot op papier te verminderen door het aanplanten van bossen. Dit brengt echter een groot risico van landroof in het mondiale zuiden met zich mee en verhult het gebrek aan klimaatactie.

De rechter zag door de ‘greenwashing’ van Shell heen. Als Shell oprecht is met zijn claims om klimaatactie te nemen en de handschoen op te pakken, zouden ze zich aan de uitspraak van de rechter houden en hun verantwoordelijkheid nemen in plaats van die te vermijden.”

– Originele bericht, 26-05-2021

Rechter legt Shell CO2 reductie op

In een historische overwinning voor mens en planeet heeft de rechter bepaald dat fossiele brandstofgigant Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 netto 45% moet verminderen ten opzichte van de uitstoot in 2019.

Samen met Milieudefensie is ActionAid is één van de zeven milieu- en mensenrechtenorganisaties en 17.000 mede-eisers, die juridische stappen hebben ondernomen tegen Shell.

Marit Maij, directeur van ActionAid Nederland, zegt: “Deze historische uitspraak is een enorme overwinning voor gemeenschappen in het Zuiden, met name vrouwen en meisjes, die het hardst worden getroffen door de klimaatcrisis.”

“De uitkomst is een sterk signaal naar vervuilers dat ze niet meer weg kunnen komen met het aanrichten van schade aan levens, en dat er verandering op komst is, of ze dat nu leuk vinden of niet.”

De rechter stelde mensenrechten in Nederland centraal, met name het recht op veilig leven en het recht op gezin.

“De grote vervuilers moeten oppassen. Deze baanbrekende uitspraak schept nu een precedent dat bedrijven aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het veroorzaken van op hol geslagen klimaatverandering en gedwongen kunnen worden de uitstoot te verminderen in overeenstemming met de wereldwijde klimaatdoelstellingen. ”

De uitspraak van vandaag is de eerste keer in de geschiedenis dat een rechter een bedrijf aansprakelijk heeft gesteld voor het veroorzaken van de klimaatcrisis.

De rechter heeft zich met de uitspraak gebaseerd op de rechten van Nederlanders en de inwoners van het Waddengebied, waarbij de rechter heeft gesteld dat Shell het recht op leven en ander basale mensenrechten dreigt te schenden. Als gevolg hiervan is ActionAid niet ontvankelijke verklaard omdat ActionAid zich voornamelijk inzet voor de bescherming van de rechten van mensen in het mondiale zuiden, zo blijkt ook uit onze statuten. De uitkomst van deze rechtszaak is nog altijd een groot gewin voor de mensen in het mondiale zuiden ook al worden zij in deze uitspraak niet erkend.

Recent nieuws

Actieve filters

Type

Thema

Landen