Home - Actueel - Duurzame aarde - Vraagtekens bij de VN voedseltop

Vraagtekens bij de VN voedseltop

In de aanloop naar de VN voedseltop die vorige week plaatsvond hebben wij samen met andere in Nederland gevestigde NGOs een brief gestuurd naar de Nederlandse Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuhaOS) met een kopie naar het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de BuhaOS en LNV Tweede Kamer-commissies.

Buitensluiting van boerinnen uit mondiale zuiden

In deze brief staan veel zorgen over het proces en de aanloop naar de voedseltop waar de Nederlandse overheid zelf voor gelobbyd heeft, alsmede over de VN voedseltop zelf. Daarnaast bevatte het aanbevelingen voor de top, maar vooral voor de toekomst.

De VN voedseltop was problematisch vanwege een gebrek aan legitimiteit, omzeilen van bestaande multilaterale structuren, prominente machtspositie van het grote bedrijfsleven en het veelal buitensluiten van maatschappelijke en boerenorganisaties, vooral die uit het mondiale zuiden. Dit betreft vooral ook de buitensluiting van de gemeenschappen die zelf de bevolking in het mondiale zuiden van voedsel voorzien en tegelijkertijd deels zelf geraakt worden door honger en ondervoeding, mede door de ondermijning  van het grote bedrijfsleven en hun machtspositie. Juist het grote bedrijfsleven en de industriële landbouw die de oorzaak zijn van zowel de klimaatcrisis als de voedselcrisis kregen een grote stoel aan tafel om hun macht en invloed verder te vergroten.  

Niet alle ondertekenaars van de brief hebben de voedseltop geboycot, maar de ActionAid Federatie besloot dit op een eerder moment wel te doen en zich aan te sluiten bij de tegenbeweging. Je kunt in deze Engelstalige blog meer lezen over de overwegingen van ActionAid. 

Graag verwijzen we ook naar het volgende recente opinieartikel in het NRC waaraan we meeschreven ten tijde van de voorbereidende top en een voorbereidende tegen-top, eind juli (zie foto hieronder)

 

Inmiddels wordt er via sociale media gecommuniceerd dat de voedseltop een succes zou zijn geweest, maar dit roept grote vraagtekens op in een situatie waarin vele honderden maatschappelijke en boerenorganisaties  wereldwijd niet aan de top hebben meegedaan, nadat ze buiten spel werden gezet.