Home - Actueel - Belastingontwijking - ActionAid reactie OESO-belastingdeal: kruimels voor ontwikkelingslanden

ActionAid reactie OESO-belastingdeal: kruimels voor ontwikkelingslanden

Vandaag heeft de OESO een definitief akkoord bereikt over een pakket aan maatregelen gericht op het indammen van belastingontwijking en om big tech bedrijven meer belasting te laten betalen. Uit analyse van het pakket blijkt echter dat de uitwerking van de maatregelen ernstig tekort schieten om deze doelen te behalen.

De paradise papers en belastingontwijking hebben grote invloed op het onderwijs in ontwikkelingslanden.

Gijs Verbraak, Senior Beleidsadviseur van ActionAid, legt uit:

“De OESO noemt deze belastingdeal historisch, maar als je het goed analyseert is het enige historische eraan, dat de OESO de kans op het invoeren van echt eerlijke mondiale belastingregels, heeft laten schieten.”

“Het is niet te verdedigen dat de OESO een belastingpakket presenteert dat de enorme en door Covid-19 snel groeiende ongelijkheid tussen Westerse landen en ontwikkelingslanden verder laat groeien.”

“De OESO heeft gefaald, een serieuze herverdeling van belastingrechten naar ontwikkelingslanden blijft uit, en een wereldwijde minimumbelasting van 15% is zo laag dat het ontwikkelingslanden onder druk zet hun belastingtarief te verlagen.”

“Voor de tweede keer in vijf jaar presenteert de OESO een pakket aan maatregelen waarbij ontwikkelingslanden kruimels krijgen toegeworpen. Het lukt de OESO duidelijk niet om verder te kijken dan de belangen van haar leden. Voor echt eerlijke belastingen moeten ontwikkelingslanden een gelijkwaardige onderhandelingspositie hebben, en dat kan alleen bij een proces aangestuurd door de Verenigde Naties.”