Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid is solidair met gevluchte families uit Oekraïne

ActionAid is solidair met gevluchte families uit Oekraïne

ActionAid is aanwezig om noodhulp te verlenen aan vluchtelingen uit Oekraïne
ActionAid overlegt met lokale partners over de te verlenen noodhulp. Foto: Simona Supino/ActionAid

Al meer dan drie miljoen mensen zijn gearriveerd in buurlanden nadat zij de oorlog en het geweld in Oekraïne ontvlucht zijn. ActionAid biedt hen in samenwerking met lokale partners noodhulp en bescherming aan.

Vluchtelingen steken de grens over naar buurlanden zoals Polen, Roemenië, Hongarije en Moldavië. Ze ontvluchten de gevechten, beschietingen en luchtaanvallen die huizen vernietigen en essentiële diensten verstoren, zoals de gezondheidszorg en watertoevoer.

De meerderheid van de mensen die zoeken naar veiligheid zijn vrouwen en kinderen. Zij lopen het grootste risico tijdens conflicten en rampen, omdat gendergerelateerd geweld en uitbuiting juist dan toenemen.

Naar schatting van de VN zullen er tot vijf miljoen mensen gedwongen worden om Oekraïne te verlaten vanwege de Russische invasie en zou het Europa’s grootste vluchtelingencrisis uit deze eeuw kunnen worden.

Christina Muñoz, Directeur van ActionAid Spanje (Alianza por la Solidaridad), werkt met lokale partners om families te steunen die aankomen uit Oekraïne en zegt:

‘’Wij zijn solidair met de mensen uit Oekraïne en alle mensen die gedwongen worden het geweld te ontvluchten. Als een feministische organisatie die werkt met vrouwen en jongeren, zijn we extreem bezorgd over de impact die het conflict zal hebben op vrouwen en meisjes die grotere risico’s lopen op seksueel en gendergerelateerd geweld tijdens rampen.’’

‘’Burgers raken gewond en komen om. Levens worden verwoest door de gevolgen van het gewapend conflict. Zij die er aan weten te ontsnappen komen met bijna niks aan in buurlanden, na dat ze dagen hebben gelopen op zoek naar veiligheid. Zij moeten allemaal een garantie hebben op bescherming en toegang tot humanitaire hulp.’’

Urgente behoeften zijn voedsel, water, onderdak en hygiënepakketten, evenals bescherming, psychologische hulp en women safe spaces om gendergerelateerd geweld te voorkomen.

ActionAid maakt zich ook grote zorgen over het aantal meldingen in de media over racisme tegen mensen van kleur uit Oekraïne. Hen wordt toegang ontzegd tot noodhulp en het recht om veilig de grens over te steken. Wij werken eraan om te zorgen dat iedereen die Oekraïne ontvlucht gelijkwaardige hulp en bescherming ontvangen.

Iedereen die een conflict situatie ontvlucht heeft hetzelfde recht op veilige doorgang en wij roepen alle landen op om respectvol om te gaan met internationale wetgeving en humanitaire principes.

Door te werken met lokale partners en bondgenoten, focust ActionAid zich op:

  • het bieden van onmiddellijke humanitaire hulp;
  • het voorkomen van gendergerelateerd geweld;
  • het bieden van psychologische hulp;
  • het versterken van de leiderschapsposities van vrouwen en jonge mensen tijdens een crisis.

 

Naast het conflict in Oekraïne zet ActionAid zich wereldwijd in voor slachtoffers van oorlog en geweld.