Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Africa Adaptation Summit in Rotterdam 

Africa Adaptation Summit in Rotterdam 

In commentaar op het Africa Adaptation Summit dat op 5 september in Rotterdam plaatsvindt zegt Nils Mollema, Beleidsadviseur Klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid: 

De ongekende droogtes, hittegolven en overstromingen dit jaar hebben bijgedragen aan de wereldwijde voedselonzekerheid en ervoor gezorgd dat veel mensen hun huis zijn verloren. Ze laten duidelijk zien dat er meer geld nodig is voor klimaatadaptatie.” 

Baout Island in Senegal ondervindt ernstige effecten van klimaatverandering.
Baout Island in Senegal ondervindt ernstige effecten van klimaatverandering. Onregelmatige regenval, stijgende zeespiegels en verzilting van het land hebben landbouw onmogelijk gemaakt. © Clément Tardif/ActionAid

 Vrouwen en gemarginaliseerde groepen zijn in het nadeel als het gaat om toegang tot financiering voor klimaatadaptatie. Dit ondanks het feit dat ze het meeste risico lopen en vaak een duidelijk idee hebben hoe ze zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.” 

“Mijn grote zorg is dat deze high-level gesprekken meer gaan over de algemene noodzaak voor aanpassing en  investeringen in innovatie dan over hoe we de financiële toegankelijkheid voor echte mensen kunnen vergroten. Innovatie is belangrijk, maar we moeten er eerst voor zorgen dat degenen die de grootste risico’s lopen op klimaatrampen de steun krijgen die zij nodig hebben. Het voornaamste obstakel voor de meest kwetsbare mensen is niet een gebrek aan oplossingen, maar een gebrek aan toegang tot financiering.” 

“Een grote groep minst ontwikkelde landen heeft nog steeds geen dollar aan klimaatfinanciering ontvangen, terwijl het grootste gedeelte van de klimaatfinanciering terecht komt in meer ontwikkelde landen, waar er een betere kans is op een return on investment.Het laatste IPCC-rapport zei onomwonden dat financiering het grootste obstakel is voor klimaatadaptatie, en dat subsidies de beste manier zijn om de adaptatie te financieren.” 

“De aankomende COP27 in Egypte moet een COP worden waar de behoeften van de meeste kwetsbare gemeenschappen de focus zijn van het gesprek over het klimaat. Het geld wat op dit moment is toegezegd is een druppel op de gloeiende plaat vergeleken bij wat er nodig is.”

“In de aanloop naar COP is deze meeting in Rotterdam een uitgelezen kans voor wereldleiders, inclusief onze eigen regering, om te laten zien dat ze klimaatverandering serieus nemen door last-minute toezeggingen te doen die een echt verschil zullen maken voor de levens van de miljoenen mensen in Afrika die het minste hebben bijgedragen aan de huidige klimaatcrisis maar er het hardst door worden geraakt.