Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - Overwinning op klimaattop: landen bereiken slotakkoord met klimaatschadefonds

Overwinning op klimaattop: landen bereiken slotakkoord met klimaatschadefonds

De overeenstemming van bijna 200 landen om een klimaatschadefonds op te richten ziet ActionAid als de grootste overwinning van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Anderhalve dag nadat de conferentie eindigde werd het fonds toch meegenomen in het slotakkoord.

Eerste stap klimaatschadefonds is gezet

Dit jaar stond klimaatschade hoog op de agenda tijdens COP27. Na twee weken van onderhandelingen resulteerde dit in een overeenstemming tot oprichting van een klimaatschadefonds.

Nils Mollema van Action Aid zegt: “Dit klimaatschadefonds heeft lang op zich laten wachten en het is schokkend hoelang het heeft geduurd voordat rijke landen eindelijk instemden om degenen die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering te helpen. Voor mensen die aan de frontlinie van de klimaatcrisis staan, biedt dit fonds hoop dat zij hulp zullen krijgen om te kunnen herstellen van klimaatrampen. Er is nog een hele weg te gaan en veel vragen zijn onbeantwoord gebleven, maar voor nu is dit een cruciaal beginpunt.”

“We hadden hoge verwachtingen van COP27 voor Afrika – en wat betreft klimaatschade zijn deze ook uitgekomen. Voor de miljoenen mensen in Oost-Afrika die het risico lopen om te verhongeren door de aanhoudende droogte, voor de meisjes die van school worden gehaald om kilometers te lopen voor water en voor families in Nigeria dakloos zijn geworden door extreme overstromingen is dit een belangrijke bevestiging dat de wereld haar steun betuigt.”, zegt Susan Otiene, Executive Director van ActionAid Kenia.

Met de overeenstemming tot een klimaatschadefonds is de eerste stap gezet. Maar over de invulling van het fonds is nog veel onduidelijkheid. Tijdens de klimaattop in 2023 zal besproken worden hoe het klimaatschadefonds er in de praktijk uit zal zien.

Vrouwen de leiding: dé sleutel in de klimaatcrisis

Het belangrijkste nieuws meteen in je inbox? Schrijf je nu in!

  • We sturen je max. 3 keer per maand een nieuwsbrief. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid.
Amina (12) woont in een gebied in Bangladesh dat regelmatig wordt getroffen door extreem weer, zoals cyclonen en overstromingen. Omdat haar oudere broer daardoor is verdronken, roept elke nieuwe storm angst op bij haar familie. Ook zorgt het extreme weer keer op keer voor schade aan hun huis en akker. Amina helpt met water halen en vissen, maar wil graag naar school en een betaalde baan vinden. Haar oudere zussen zijn echter al uitgehuwelijkt en Amina hangt hetzelfde lot boven het hoofd.