Home - Actueel - Mensenrechten - ActionAid genoodzaakt om werk in Afghanistan stil te leggen

ActionAid genoodzaakt om werk in Afghanistan stil te leggen

UPDATE: Begin 2023 hebben we ons werk in Afghanistan weer opgepakt. We werken volgens een flexibele en lokale aanpak om vrouwen en meisjes ondanks de toenemende restricties te kunnen blijven bereiken.

 

ActionAid heeft tijdens de feestdagen het moeilijke besluit genomen om ons werk in Afghanistan tijdelijk stil te leggen. Op 24 december heeft de Taliban namelijk het werken van vrouwen voor goede doelen verboden. Dit heeft grote gevolgen voor de mensen in Afghanistan die op onze steun rekenen.

Ons werk in Afghanistan is afhankelijk van 97 vrouwelijke collega’s, die zich daar sinds de opening van ons kantoor in 2002 inzetten voor de rechten van vrouwen en kinderen. Naast hun essentiële bijdragen als harde werkers is het in Afghanistan wettelijk vastgesteld dat alleen vrouwen met hulpbehoevende vrouwen mogen omgaan. De nieuwste verboden van de Taliban maken het dus onmogelijk om vrouwen in Afghanistan te kunnen ondersteunen.

Dit verbod komt in een tijd waarin bijna de helft van de bevolking langdurig honger lijdt. Deze winter zal Afghanistan weer te maken krijgen met extreme temperaturen, wat noodhulp noodzakelijk maakt. Deze noodhulp kan door het verbod momenteel helemaal niet geboden worden aan vrouwen.

De afgelopen maanden heeft ActionAid gezien hoe vrouwenrechten ontmanteld worden door de Taliban. Scholen zijn ondertussen al negen maanden gesloten voor meisjes en vrouwen. Het besluit om ons werk tijdelijk neer te leggen is met een zwaar hart gemaakt. Wij zijn en blijven in nauw contact met onze partners en de overheid in Afghanistan om dit besluit zo snel mogelijk ongedaan te laten maken.

De VN en andere internationale hulporganisaties hebben het werk ondertussen ook stilgelegd. Samen hopen wij snel verandering in de situatie te kunnen brengen. Ondertussen staan wij in solidariteit met de vrouwen, mannen, meisjes en jongens in Afghanistan wiens rechten, werk en leven negatief beïnvloed worden door het beleid van de Taliban.

Twee mensen lopen weg van de camera in een steeg die wit is van de sneeuw.
Credit: ActionAid Afghanistan