Home - Actueel - Noodhulp - ActionAid verleent noodhulp in Oekraïne crisis

ActionAid verleent noodhulp in Oekraïne crisis

Sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel zijn er miljoenen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, de oorlog ontvlucht. Zij zoeken veiligheid in buurlanden zoals Polen, Roemenië en Moldavië. Veel van deze mensen zijn, geheel begrijpelijk, getraumatiseerd door de onrechtmatige inval van hun land door Rusland. Ook hebben ze dringend water, voedsel en onderdak nodig. ActionAid verleent, in samenwerking met Alianza por la Solidaridad Spain en Ihart, sinds de start van de oorlog noodhulp in Oekraïne zelf en omliggende landen.

Deze noodhulp richt zich met name op het ondersteunen van gezinnen, door ze te voorzien van contant geld, water, psychologische ondersteuning, winterpakketten met warme kleding, dekens en essentiële huishoudelijke benodigdheden. Ook besteden wij specifieke aandacht aan vrouwen en meisjes, door hygiëne kits voor menstruatie beschikbaar te stellen.

Mede dankzij onze donateurs, die vorig jaar gul gegeven hebben voor deze onmenselijke situatie, kunnen wij verschil maken. In het afgelopen jaar hebben wij met onze partners 1.153.041 mensen bereikt. Daarvan hebben 78.121 mensen toegang tot bescherming gekregen, 103.936 mensen noodvoorzieningen zoals eten ontvangen en 10.594 mensen ondersteuning in de vorm van geld gekregen. Ook was het jammer genoeg nodig om 100 vrouwen van ondersteuning rondom gender gerelateerd geweld te voorzien. Wij blijven opletten of meer vrouwen dit nodig hebben.

Ondanks alle mooie steun maakt ActionAid zich nog steeds ernstige zorgen over de omstandigheden in en rondom Oekraïne. Er vindt veel discriminatie plaats tegen Oekraïense Roma vluchtelingen en mensen uit het mondiale Zuiden die in Oekraïne verblijven. Ook de extreem kwetsbare positie van vrouwen en meisjes is zorgelijk. In noodsituaties lopen zij extra risico op geweld, uitbuiting en mensenhandel.

Ondersteuning blijft daarom hard nodig. Heb jij vorig jaar een donatie gedaan? Hartelijk bedankt namens de ruim miljoen mensen die wij mede dankzij jou hebben kunnen voorzien van hulp! Met steun van donateurs hoopt ActionAid ook in 2023 noodhulp te kunnen blijven bieden aan families die door deze crisis geraakt zijn.

Doneer nu en steun vrouwen in onveilige situaties

Doneer