Home - Actueel - Duurzame aarde - Oproep aan het kabinet: Laat de fossiele industrie niet klimaatonderhandelingen leiden

Oproep aan het kabinet: Laat de fossiele industrie niet klimaatonderhandelingen leiden

Onlangs was in het nieuws dat ExxonMobil al in de jaren ’70 in detail wist wat de klimaatgevolgen zijn van het gebruik van fossiele brandstof. En zij zijn lang niet de enige partij die dit inzicht hebben gebruikt niet om de wereld te waarschuwen, maar om winst boven alles te blijven najagen, ten koste van ons klimaat. Daarom maken wij ons samen met 450 andere maatschappelijke organisaties, waaronder 34 andere Nederlandse organisaties, ernstig zorgen over de rol die de fossiele industrie heeft in internationale klimaatonderhandelingen.

Vorige maand werd aangekondigd dat Sultan Al Jaber, de baas van ADNOC (één van de grootste olieproducenten ter wereld en 14e op de lijst van bedrijven die het meest verantwoordelijk zijn voor koolstofemissies), komende november de klimaattop (COP28) zal leiden.

Wij willen dat de komende onderhandelingen transparant en vrij van belangenverstrengeling zijn. ActionAid en 34 andere Nederlandse organisaties* dringen daarom bij de ministers Jetten en Schreinemacher erop aan dit zo snel mogelijk aan te pakken. Daarom heeft Oxfam Novib namens ons allen gisterenmiddag een brief naar de ministers gestuurd om ze aan te moedigen om met spoed bij de eerstvolgende onderhandelingen te pleiten voor maatregelen om belangenverstrengeling tegen te gaan.

De Verenigde Arabische Emiraten, het gastland van de aankomende klimaattop, had bij de laatste klimaattop in Egypte meer lobbyisten uit de fossiele industrie in haar delegatie dan enig ander land. En tijdens deze top blokkeerde de zware lobby van de fossiele industrie de belangrijke doorbraak op het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd wordt het maatschappelijke organisaties steeds moeilijker gemaakt om toegang te krijgen tot de klimaattop en effectief deel te nemen.

De benoeming van Sultan Al Jaber tot voorzitter van de aankomende VN- Klimaattop is weer een stap in de verkeerde richting voor ons klimaat. Al Jaber leidt ADNOC, het bedrijf dat wereldwijd de op één na grootste olie- en gasuitbreidingsplannen heeft. Deze plannen zijn onverenigbaar met de berekeningen van het Internationaal Energie Agentschap die boren naar nieuwe olie- en gasvoorraden uitsluit om zo onder de 1,5 graden Celsius te blijven.

De meer dan 450 organisaties wereldwijd roepen daarom ook de VN Secretaris Generaal Guterres op om per direct maatregelen te nemen om belangenverstrengeling tegen te gaan en de doelmatigheid en geloofwaardigheid van de
klimaattop te herstellen.

* De volgende 35 organisaties hebben de oproep aan ministers Jetten en Schreinemacher ondertekend: ActionAid Nederland, WECF International Cordaid, FairClimateFund, Gender Concerns International, Milieudefensie, Stop Ecocide, Partos, Transnational Institute, Foundation Max van der Stoel, Natuur & Milieu, DeGoedeZaak, Both ENDS, WO=MEN Dutch Gender Platform, Plan International, Simavi, Waddenvereniging, FNV, Greenpeace Nederland, Planetary Health Hub NL, JongerenMilieuRaad, SDG Nederland, De Duurzame Verpleegkundige, Stichting KlimaatGesprekken, International Federation of Medical Students’ Association – The Netherlands (IFMSA-NL), Youth for Climate Nederland, Zero Waste Nederland, Stichting Klimaatpsychologie, Stuurgroep Groene Zorg Alliantie, CARE Nederland, SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations), BankTrack, Reclame Fossiel Vrij en Social Tipping Point Coalitie.