Home - Actueel - Noodhulp - De oorlog in Oekraïne – 1 jaar verder

De oorlog in Oekraïne – 1 jaar verder

Meer dan een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen, in een verschrikkelijke escalatie van een oorlog die al in 2014 begonnen was. Miljoenen mensen zijn door deze agressie gedwongen om hun huis en familie achter te laten. Zowel in Oekraïne als daarbuiten leeft deze grote groep mensen zonder thuis of zekerheid. De tol die deze oorlog blijft nemen is zo veel hoger dan alleen de levens en gebouwen die het heeft verwoest.

ActionAid is een jaar geleden snel begonnen steun te bieden en heeft in de eerste vier maanden meer dan 130.000 vluchtelingen in Polen, Moldavië en Roemenië geholpen. Sinds juni konden wij in Oekraïne zelf ook organisaties steunen. In het gehele jaar hebben we met bijna 40 vrouwen, minderheids- en jongerenorganisaties gewerkt in alle vier de landen. Zo zijn 1,5 miljoen mensen geholpen: 1,3 miljoen in Polen, 56.000 in Roemenië, 91.000 in Moldavië en 30.000 in Oekraïne zelf. Deze hulp varieerde van essentiële middelen zoals eten, medicijnen en hygiëne kits, tot aan het bieden van bescherming en het verwijzen van mensen naar medische of juridische professionals.

De lokale partners waarmee wij samenwerken geven specifieke aandacht aan vrouwen en meisjes. Zij liepen aan het begin van de oorlog namelijk enorm gevaar om terecht te komen in de mensenhandel. Ook zijn een aantal vrouwen en meisjes seksueel misbruikt door soldaten en hebben een aantal de moeilijke keuze moeten maken om seks te ruilen voor voedsel. Dit terwijl reproductieve geneeskunde maar moeilijk te verkrijgen is, zeker in de meer conservatieve landen waar mensen naartoe gevlucht zijn.

Onze partners bieden psychologische steun, juridische hulp, veilige huisvesting en training aan vrouwen, meisjes en jongens. Ondertussen missen vrouwen echter vaak aan de beslissingstafels. ActionAid heeft daarom een rapport gemaakt om de nijpende situatie van vrouwen en meisjes uit te lichten en onze oplossingen te presenteren.

Lees het rapport

Dit Engelstalige rapport roept overheden en zusterorganisaties op om vrouwen, meisjes en gemarginaliseerde gemeenschappen beter te steunen en legt uit hoe zij dat kunnen doen. Wij blijven Oekraïne steunen. Alleen samen zal het ons lukken om de oorlog door te komen. Daarbij is het essentieel dat wij, de internationale gemeenschap, niemand vergeten.