Home - Actueel - Noodhulp - Verwoestende impact van Cycloon Freddy op Mozambique, Zimbabwe en Madagaskar

Verwoestende impact van Cycloon Freddy op Mozambique, Zimbabwe en Madagaskar

Nadat Cycloon Freddy een spoor van verwoesting achterliet in Madagaskar, heeft die vrijdag 24 februari ook door Mozambique geraasd. Naast de onmiddellijke ravage die de cycloon heeft achtergelaten, heeft Mozambique te kampen met extreem zware regenval. ActionAid is bezorgd over de hevigheid van Cycloon Freddy en de verlammende impact op kwetsbare groepen in Madagaskar, Mozambique en Zimbabwe.

Gaspar Sitefane, Country Director bij ActionAid Mozambique, reageert: “Ook vóór de cycloon had Mozambique te maken met overstromingen en veel watergerelateerde ziekten, zoals cholera. Door Cycloon Freddy zullen mensen in nog grotere nood verkeren, zeker nu ook hun huis en broodwinning verwoest zijn.”

ActionAid Mozambique helpt getroffen mensen met voedsel, water en hygiëne kits. Ook waakt ActionAid ervoor dat de sluiting van 90 scholen geen negatieve invloed heeft op onderwijs.

Theresa Anderson, Coördinator voor Klimaatrechtvaardigheid bij ActionAid International, vertelt: “De realiteit is dat klimaatverandering steeds frequentere en hevigere cyclonen, overstromingen en stormen met zich meebrengt. Het cycloonseizoen van dit jaar kan mogelijk zelfs dodelijk zijn.

“Bij klimaatrampen worden vrouwen, kinderen en meisjes het hardst geraakt. Op COP27, de klimaatconferentie van vorig jaar, hebben rijke landen de historische overeenkomst getroffen om een klimaatschadefonds op te richten. Dit fonds helpt landen opnieuw op te bouwen wanneer ze geraakt worden door natuurrampen. Regeringen moeten nu handelen om dit fonds te realiseren voor de mensen die aan de frontlinie staan van klimaatchaos en die niet langer kunnen wachten.”

Naar verwachting zal Zimbabwe dinsdag geraakt worden door Cycloon Freddy. ActionAid Zimbabwe bereidt zich voor op de cycloon en zal in Chipinge District en in Chimanimani District duizenden mensen ondersteunen die geraakt worden. Onder andere door kwetsbare mensen te evacueren en hen te voorzien van essentiële middelen zoals voedsel, dekens, tenten, emmers en maskers.

Ook verwacht ActionAid Zimbabwe dat cholera zich snel zal verspreiden. ActionAid anticipeert hierop door folders over cholera uit te delen. Ook voorziet ActionAid gezondheidsinstellingen van schoon water in regio’s die het hardst geraakt worden.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen