Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - ActionAid lanceert morgen de FAIRBIKE!

ActionAid lanceert morgen de FAIRBIKE!

E-bikes zijn niet meer uit het straatbeeld weg te slaan. In Nederland zijn er al 3,4 miljoen e-bikes, en dat aantal groeit nog steeds hard, met naar schatting een verkoop van 1,87 miljoen e-bikes per jaar in 2030. Ze spelen een belangrijke rol bij onze transitie weg van brandstof-slokkende voertuigen. Voor veel Nederlanders vervangen ze niet de fiets, maar de auto. Een mooie stap naar een eerlijkere wereld. Maar hoe duurzaam zijn ze eigenlijk?

Om e-bikes en andere elektronische voertuigen te maken, zijn grondstoffen nodig. Die grondstoffen zijn niet zomaar lokaal te vinden. Vooral de batterijen gebruiken een aantal zeldzame grondstoffen, waaronder mangaan. Veel van deze mangaan wordt in Zuid-Afrika gemijnd, in de Noord-Kaap. De mijnen daar zorgen voor veel overlast en milieuvervuiling. De gemeenschappen rond deze mijnen krijgen dikwijls te maken met geweld. En we weten dondersgoed wie daarbij het hardst geraakt worden: vrouwen.

De productieketen van e-bikes laat zien dat het mijnen van mangaan gepaard gaat met geweld tegen vrouwen. De pijlen van grondstoffen gaan vervolgens via fabrieken naar e-bike batterijen voor onze fietsen.

Onze oplossing: de FAIRBIKE

E-bikes zijn dus niet zo eerlijk als ze lijken. Maar wat kunnen we daaraan doen? Het antwoord ligt in de FAIRBIKE.

Kom deze vrijdag en zaterdag naar de Haarlemmerdijk 137 in Amsterdam voor de enige echte FAIRBIKE Store! De feestelijke opening door Zita Pels, wethouder Duurzaamheid voor de gemeente Amsterdam, staat gepland voor 12 mei om 12 uur. Maar ook ben je welkom op World Fair Trade Day, 13 mei, om tussen 10:00 en 17:00 uur een kijkje te komen nemen.

Kan je niet langskomen? Volg ons dan op Instagram om meer te leren over de store! Met jouw steun kunnen we e-bikes eerlijk maken.

Nooit meer nieuws missen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!