Home - Actueel - Noodhulp - Dodelijkste aardbeving in 60 jaar treft Marokko

Dodelijkste aardbeving in 60 jaar treft Marokko

Afgelopen vrijdag ervaarde Marokko een aardbeving van 6,8 op de schaal van Richter. Deze veroorzaakte in het Atlasgebergte ten zuidwesten van Marrakesh zulke enorme vernietiging dat zelfs Marrakesh, 70 km verder, erdoor hard geraakt is. Met meer dan 2000 doden tot nu toe bekend is het de dodelijkste aardbeving in Marokko sinds 1960.

 

Ondenkbare impact

Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden van deze aardbeving. De levens van honderdduizenden mensen zijn in een kwestie van minuten volledig op de kop gezet. Veel families hebben alles verloren, terwijl schade aan infrastructuur het moeilijk maakt om bij een aantal van de getroffen gemeenschappen te komen.

Onze zorgen liggen specifiek ook bij de vrouwen en meisjes wiens levens door de aardbeving verwoest zijn. Als je ActionAid al langer volgt, dan weet je dat deze groep altijd het hardst geraakt wordt bij rampen. Alle slachtoffers hebben een urgente behoefte aan onderdak, voedsel, water, medicijnen en psychologische ondersteuning. Vrouwen en meisjes hebben daarbovenop veilige ruimtes nodig. Jammer genoeg blijft het een feit dat geweld tegen vrouwen toeneemt bij rampen. Ook hebben vrouwen specifieke hygiënische behoeftes en lopen zwangere vrouwen en moeders die borstvoeden risico voor twee.

 

Crisis bovenop crisis

ActionAid is al meer dan 20 jaar in Marokko te vinden, samenwerkend met een aantal lokale vrouwenorganisaties. “Wij werken nauw samen met onze partners om onze respons zo te coördineren dat de steun gaat waar die het hardst nodig is,” vertelt Sara Almer, verantwoordelijke bij ActionAid International voor humanitaire steun.

Omdat we er al langer werken, weten we ook hoe moeilijk mensen het in de regio al hebben. Door inflatie kosten groentes daar ongeveer zoveel als hier, terwijl de lonen vijf keer lager zijn. Mensen in de regio wonen bovendien veelal in huizen die ze zelf bouwen met weinig geld. Deze huizen zijn absoluut niet tegen aardbevingen of zelfs maar zware regen opgewassen.

Mensen hebben daar nu hulp nodig, maar het zal nog veel meer kosten om hun leven opnieuw op te bouwen. ActionAid gelooft in leiderschap door vrouwen en jonge mensen. Ons werk daar zorgt er dan ook voor dat vrouwen en jongeren de leiding kunnen nemen tijdens crisissen. Op die manier worden de specifieke behoeftes van vrouwen en meisjes als vanzelfsprekend meegenomen. Ook geven we trainingen rond noodsituaties zodat vrouwen de vaardigheden en netwerken hebben om steun te coördineren en beter op toekomstige rampen voorbereid te zijn.

Dit alles kan niet zonder steun. Of je nu de slachtoffers steunt door aan ons noodfonds te doneren of maandelijkse donateur wordt/bent en ons algemene werk voor vrouwelijk leiderschap steunt, elke bijdrage maakt verschil!

Steun Marokko

Ja, ik doneer!