Home - Actueel - Noodhulp - Misbruik van vrouwen en meisjes toegenomen na aardbeving in Marokko

Misbruik van vrouwen en meisjes toegenomen na aardbeving in Marokko

Samen met onze partnerorganisatie Entreprise Sociale Maroc zijn wij de afgelopen dagen druk bezig geweest om dekens, matrassen, kussens, voedsel, lampen op zonne-energie en andere essentiële hulpmiddelen de slachtoffers van de aardbeving te krijgen. Vorige week zijn 250 pakketten uitgedeeld aan mensen in de gemeenschappen van Ait Lkak en Idjhya in het Atlasgebergte. Hier kunnen de hulpverleners alle steun bij gebruiken.

 

Meer exploitatie van voornamelijk meisjes

Halima Begum, directeur van ActionAid UK, is namens de federatie in Marokko. “Jammer genoeg horen we van de Marokkaanse overheid dat meer vrouwen en meisjes uitgebuit worden,” vertelt ze. “Vooral de gedwongen uithuwelijking van jonge meisjes is toegenomen sinds de aardbeving. Waar dan ook ter wereld zien we altijd hetzelfde patroon. Rampen worden altijd gevolgd door een toename in geweld tegen vrouwen en meisjes.”

 

Halima Begum (in het rode shirt) in gesprek met een groep vrouwen in Amiz Miz.

Veel vrouwen en meisjes slapen gedwongen buiten, wat ze uitermate kwetsbaar maakt voor misbruik. Ook maken sommige mannen van de situatie gebruik door bijvoorbeeld gezinnen te overtuigen hun minderjarige dochters uit te huwelijken, om zogenaamd de economische situatie van de familie te verlichten. De Marokkaanse overheid heeft daarom een internationaal noodnummer geopend waar mensen naar kunnen bellen als ze mensenhandel vermoeden (+212 0800 00 47 47). Het kan namelijk zo zijn dat buitenlandse mannen gebruik gemaakt hebben van de chaos en meisjes het land uit hebben meegenomen.

 

Een heropbouw met een lange adem

Hulpmiddelen beginnen binnen te stromen, maar het koude regenseizoen komt steeds dichterbij. De meeste huizen in dit gebied zijn niet opgewassen tegen een aardbeving, waardoor gezinnen nu aan de elementen blootgesteld zijn.

“Vrouwen in de getroffen gebieden werken samen met de overheid er keihard aan om zichzelf en hun dierbaren te beschermen,” vertelt Halima verder. “Met de winter op komst is er echter nog veel meer te doen om ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes op de lange termijn veilig zijn en hun leven kunnen heropbouwen.”

“Met deze tragedie hebben ook veel mensen hun baan verloren,” vertelt Ismail Iftissen, directeur van Entreprise Sociale Maroc. “Veel mensen in de regio zijn afhankelijk van toerisme. Daarnaast waren deze gemeenschappen al kwetsbaar door de huidige economische situatie. Omdat het ook nog eens een bergachtige regio is en hulp dus veel langzamer kan komen, zal het zoveel langer duren om er weer bovenop te komen.”

Steun jij de noodhulp en heropbouw?

Doneer nu!