Home - Actueel - Noodhulp - Zwangeren staan voor een onmogelijke keuze in Gaza

Zwangeren staan voor een onmogelijke keuze in Gaza

Je huis ontvluchten terwijl er overal om je heen bommen vallen. Of toch ervoor kiezen om thuis te blijven, zonder toegang tot de hulp die je nodig hebt. Een onmogelijke keuze. Zeker als je hoogzwanger bent.

In die precieze situatie bevindt Razan in Gaza zich. Haar moeder, die ondertussen gevlucht is, vertelt over haar onmacht: “Ik weet niet wat ik kan doen, haar man is aan het werk in het ziekenhuis. Ik kan haar niet bereiken en zij kan niet naar het ziekenhuis gaan door de constante aanvallen en de overvolle zalen. Ik wil alleen maar bij haar zijn… Dit is haar eerste kind. Ik kan me niet voorstellen hoe ze de immense pijn van bevallen alleen kan ondergaan.”

Samen met Razan zitten nog eens 50.000 zwangeren vast in Gaza. Zonder toegang tot eten, water, elektriciteit en brandstof. Voor hun is er op het moment geen goede optie.

 

Evacuatie is geen oplossing

Het bevel is gegeven om te evacueren. Dit is echter onmogelijk in zo’n korte tijd voor zwangeren en zieken. Families lopen ondertussen grote kans om in alle chaos elkaar kwijt te raken. En waar kunnen mensen heen dat veilig is?

Als een organisatie die al vele jaren in het gebied werkzaam is, weten we precies wat nodig is: voedselpakketten, medische hulp en de middelen om die bij de mensen die het nodig hebben te krijgen. Daarom roepen wij op om nu meteen een staakt-het-vuren in te stellen en een humanitaire corridor te waarborgen waardoor slachtoffers en hulpdiensten elkaar kunnen vinden.

 

Wat doet ActionAid?

Mede dankzij donateurs hebben we de afgelopen week al 400 pakketten met eten en hygiënepakketten uit kunnen delen. Dit gebeurt via lokale organisaties zoals de Al Awda Health and Community Association (AWDA) en Wafaq. Daarnaast biedt AWDA medische hulp en Wafaq psychologische ondersteuning.

Ook staan wij klaar om, zodra een veilige corridor mogelijk gemaakt is, nog veel meer hulp te kunnen bieden. Dit kunnen wij niet alleen.

Steun ons humanitair werk in Gaza

Doneer nu