Home - Actueel - Noodhulp - Eerste wagens hulp gevolgd door dodelijkste 24 uur in Gaza

Eerste wagens hulp gevolgd door dodelijkste 24 uur in Gaza

Van het weekend mochten eindelijk de eerste vrachtwagens Gaza in om essentiële hulpmiddelen te brengen. Lang niet genoeg, maar een mooi begin. “Toen de vrachtwagens kwamen, was er een sprankje hoop,” vertelt een dokter die liever niet geïdentificeerd wil worden. “De volgende dag werd die hoop weer wanhoop.”

 

De dodelijkste 24 uur in Gaza tot nu toe

In navolging van de 20 vrachtwagens die noodhulp – maar dan wel zonder brandstof – mochten binnenvoeren, escaleerde het geweld in de streek. Van het weekend kwamen zo 400 mensen om het leven. Dit brengt het totaal tot nu toe rond de 4200 doden, waarvan wel 1800 kinderen zijn en 1200 vrouwen.

Daarnaast zijn er nog eens 10.000 gewonden. Dit, terwijl ziekenhuizen nu bijna zonder brandstof zitten om nog te blijven draaien. “Dit is collectieve straf voor duizenden vrouwen, mannen en kinderen die gewoon in vrede hun leven willen leiden,” vertelt de dokter verder. “Ik werk nu al 16 dagen lang in de spoedeisende hulp. Ik ben vrijwilliger geweest tijdens alle conflicten in Gaza. De wreedheid van deze laatste aanval heb ik echter nog nooit gezien. Ik smeek Israël om te de-escaleren en menselijkheid voorop te stellen. Eén gruweldaad kan niet een andere rechtvaardigen.”

 

Brandstof en medicijnen nú nodig

Dr Mohammad Abu Almiya, directeur van het Al-Shifa ziekenhuis, liet ons weten dat ze mogelijk binnen 24 uur de deuren moeten sluiten als ze geen nieuwe brandstof krijgen. Dit ziekenhuis zorgt voor meer dan 5000 patiënten, terwijl hun normale capaciteit 700 is. Onder deze patiënten zijn tenminste 120 net geboren baby’s die van couveuses afhankelijk zijn en 38 kinderen met nierfalen.

Kortom, het ziekenhuis kan en mag niet sluiten. En zolang ze binnen 12 uur brandstof krijgen, hoeft dit ook niet.

ActionAid werkt met twee lokale partners in Gaza die hard bezig zijn om voedsel en andere essentiële middelen bij hulpbehoevende gezinnen te krijgen, maar toegang tot middelen is steeds meer beperkt en het brengen van deze pakketten naar de schuilplekken is gevaarlijk voor onze collega’s in de regio. Wij blijven daarom oproepen tot een staakt-het-vuren en de bescherming van onschuldige burgerslachtoffers, zodat we meer hulp kunnen bieden en het op meer plekken kunnen krijgen.

Dankzij een mooi aantal donaties en onze dappere collega’s in Gaza hebben we al veel kunnen bereiken, maar de hulpbehoefte in de regio blijft onmenselijk groot.

Steun jij ook de mensen in Gaza?

Doneer nu!