Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - Onze aanbevelingen voor Nederlands’ Feministisch Buitenlandbeleid

Onze aanbevelingen voor Nederlands’ Feministisch Buitenlandbeleid

In 2022 kondigde de Nederlandse overheid aan dat het een Feministisch Buitenlandbeleid gaat voeren. Hiermee treed het in de voetsporen van landen zoals Canada, Mexico, Spanje, Luxemburg, Libië, Frankrijk en Duitsland.

Het beleid dat Nederland hiervoor heeft ontwikkeld is gericht op een inclusiever buitenlandbeleid dat extra aandacht heeft voor het verbeteren van de positie van vrouwen, LHBTIQ+ personen en gemarginaliseerde groepen. Groepen die vaak worden achtergesteld.  

Deze groepen hebben onder andere te kampen met de schaduwzijde van grote investeringen, oneerlijk handelsbeleid en belastingontwijking. Hierover kon Khosi Nomnqa, Zuid-Afrikaanse vertegenwoordiger van onze partner MACUA/WAMUA, vorige week persoonlijk spreken tijdens een bijeenkomst in Den Haag georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken als onderdeel van de lancering van het Feministisch Buitenlandbeleid.

 

Khosi (links) tijdens de sessie ‘Reimagining Trade and Investment Through Feminist Alternatives’.

Het initiëren van een Feministisch Buitenlandbeleid is een mooie stap. Om dit echt goed neer te zetten, moet onze overheid luisteren naar de stemmen van de mensen die uit persoonlijke ervaring kunnen vertellen wat niet werkt en hoe het beter kan.

Om onze overheid een handje te helpen, heeft ActionAid samen met de andere leden van de Fair Green en Global Alliantie een rapport ontwikkeld om het beleid hierop aan te scherpen en om onderwerpen zoals uitbuiting en belastingontwijking mee te nemen in de ontwikkeling van het Nederlandse Feministische Buitenlandbeleid. Met deze aanbevelingen kan Nederland de problemen voor deze groepen krachtig aanpakken en andere landen inspireren hetzelfde te doen.