Home - Actueel - Noodhulp - Partner-ziekenhuis in Gaza gebombardeerd

Partner-ziekenhuis in Gaza gebombardeerd

Al-Awda ziekenhuis is een partner van ActionAid in noord Gaza. Het is momenteel het enige ziekenhuis in de regio dat nog hulp kan bieden aan zwangere vrouwen. Ondanks een gebrek aan brandstof en andere middelen, weten ze ongeveer 20 baby’s per dag de wereld in te helpen. Er bevinden zich in het ziekenhuis enkel medisch personeel, patiënten en gewonden.

Dit heeft ze jammer genoeg niet veilig gehouden voor bombardementen. Gisteren is de vierde verdieping van het ziekenhuis geraakt. Drie dokters zijn hierbij overleden. Hoewel we nog wachten op verdere informatie, bestaat er geen twijfel over ons standpunt. Deze bomaanslag op Al-Awda is de zoveelste potentiële schending van het internationaal humanitair recht, in een crisis waarin de rechten van patiënten op toegang tot levensreddende zorg dagelijks worden geschonden. Gezondheidswerkers, ambulances en ziekenhuizen zijn nooit een legitiem doelwit – ze moeten niet alleen worden gerespecteerd, maar ook worden beschermd door het internationaal recht.

Daarom hebben wij samen met vertegenwoordigers van het ziekenhuis een urgente oproep aan de internationale gemeenschap: zorg voor een veilige humanitaire corridor zodat patiënten en personeel geëvacueerd kunnen worden. Daarnaast blijft een permanente staakt-het-vuren de enige manier om een einde te maken aan het leed dat de mensen in Gaza momenteel ondergaan.

Steun een staakt-het vuren!

Teken de internationale petitie nu

Patiënten in Al-Awda ziekenhuis, die liever anoniem blijven, delen hun hartverscheurende verhalen. Zo vertelt één patiënt: “Het was de bedoeling dat ik op een natuurlijke manier zou bevallen, maar door bombardementen naast het huis begon ik te bloeden en moesten we naar een ziekenhuis. Ik had een keizersnede en de artsen hebben mijn baby op wonderbaarlijke wijze gered. De artsen deden hun werk én meer ondanks de huidige omstandigheden en de bombardementen. We waren in het ziekenhuis en er was een bomaanslag naast het ziekenhuis. Het vensterglas stond op het punt op ons te vallen. We wilden ontsnappen, maar dat lukte niet.”

Een andere nieuwe moeder deelt: “Ik kwam naar het Al-Awda ziekenhuis om te bevallen. Na verschillende ziekenhuizen te hebben geprobeerd, kwamen we naar Al-Awda voor een keizersnede. Er waren risico’s. Er werd gebombardeerd en vernield. De reis naar het ziekenhuis was moeilijk. Er waren bombardementen, straatafsluitingen en wegen die we niet konden nemen vanwege de verwoesting. Ik was bang dat ik mijn kind zou verliezen.”

Vrouwen in Gaza nog meer steunen?

Doneer nu!