Home - Actueel - Noodhulp - Staakt-het-vuren van 4 dagen aangekondigd

Staakt-het-vuren van 4 dagen aangekondigd

Er is net een tijdelijke wapenstilstand van vier dagen aangekondigd. Dit geeft kans om de humanitaire steun in Gaza op te schalen. Ook is onderdeel van het akkoord dat gijzelaars door Hamas en Palestijnse gevangenen door Israël vrijgelaten worden, waarvan de meeste kinderen zijn. Al in al is dit een hoognodig sprankje hoop voor de hele regio in wat een hartverscheurende aantal weken zijn geweest.

Druppel op een gloeiende plaat

Hoewel de vierdaagse humanitaire pauze een welkome onderbreking is na zo’n langdurige periode van geweld, is het slechts een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met de immense humanitaire crisis die zich op dit moment in Gaza afspeelt. Onze partners in Gaza vertellen ons dat ze gewoonweg niet in staat zijn om binnen zo’n kort tijdsbestek aan de omvang van de vraag te voldoen.

De situatie in Gaza is op dit moment ronduit catastrofaal. De mensen daar hebben aanhoudende en ongehinderde steun nodig die veel langer duurt dan een paar dagen aan hulpvrachtwagens. Er is niet genoeg brandstof om hulp bij de hele Gazastrook te krijgen. Onze partners in Gaza zijn daardoor eenvoudigweg niet in staat om de komende vier dagen iedereen te bereiken die dringend hulp nodig heeft. Zonder duurzame toegang tot hulp zullen veel mensen sterven, vooral wanneer de winter begint en veel inwoners van Gaza alleen nog maar in de zomerkleren zitten waarin ze zijn gevlucht.

Hoewel onze partners daar ondertussen al meer dan 2000 mensen geholpen hebben aan winterkleding, is vier dagen lang niet genoeg om deze hulp uit te kunnen breiden naar iedereen die dit nodig heeft. Zoals onze partners het verwoorden, “wat is het nut van brood geven op één dag, als mensen de volgende dag weer gebombardeerd worden?”

Dit tijdelijke staakt-het-vuren en het vrijlaten van gevangenen is een mooie stap in de juiste richting. Het is nu aan ons, de internationale gemeenschap, om druk te blijven leggen om zo een langdurig staakt-het-vuren te realiseren en het pad naar een vreedzame oplossing open te zetten. Dan kan eindelijk genoeg hulp naar de regio komen en het lijden van de onschuldige burgerslachtoffers stoppen.

Steun ons werk in Gaza

Doneer nu