Home - Actueel - Noodhulp - Update over ons werk in Gaza

Update over ons werk in Gaza

Vandaag vindt een internationale dag van actie plaats voor een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Met meer dan 18.000 doden, waarvan 70% vrouwen en kinderen, en bijna twee miljoen mensen die aan het verhongeren zijn en urgente hulp nodig hebben, is het meer dan tijd voor een einde aan het geweld. Daarom roepen 800 organisaties en meer dan 3 miljoen mensen over de hele wereld vandaag op tot een permanente staakt-het-vuren.

In het teken van deze dag van actie delen wij graag welke steun wij tot nu toe hebben kunnen geven aan de mensen in Gaza. Om maar met de deur in huis te vallen: 3248 vrachtwagens met noodhulp zijn tussen 21 oktober en 9 december Gaza binnengereden. Als je dit vergelijkt met de miljoenen mensen die hulp nodig hebben, waarvan de helft kinderen, zie je al meteen dat dit nog lang niet genoeg is.

 

Wat heeft ActionAid bereikt?

Via onze lokale partners hebben 5600 mensen warme maaltijden kunnen krijgen zelfs nog vóór het tijdelijke staakt-het-vuren (tussen 19 en 22 november). Daarnaast hebben in november 570 families maaltijdpakketten gekregen en 820 kwetsbare families contant geld om zelf benodigdheden mee te kunnen kopen. Verder hebben 1000 kinderen en 1000 vrouwen winterkleding ontvangen en zijn er 350 hygiënekits uitgedeeld.

Naast fysieke benodigdheden runt onze lokale partner een hulplijn. Mensen in de regio kunnen ernaar bellen voor psychosociale ondersteuning in het algemeen, maar specifiek ook voor ondersteuning bij gendergerelateerd geweld. Twintig vrijwilligers in vier scholen die als opvangcentra gebruikt worden, bieden daarnaast activiteiten om kinderen bezig te houden, zoals hieronder op de foto.

 

Deze hulp was niet mogelijk geweest zonder onze donateurs. Enorm bedankt aan iedereen die bijgedragen heeft aan ons noodfonds voor Gaza.

 

Welke hulp komt er binnenkort aan?

In december worden 13.700 noodpakketten geleverd naar Gaza. De distributie van meer warme maaltijden staat op de planning, maar is recentelijk uitgesteld door het escalerende geweld in de regio. Ook het leveren van meer winterkleding en dekens voor 500 families staat even stil omdat er geen veilige route is om deze hulpmiddelen bij mensen te krijgen.

Medewerkers van goede doelen, VN personeel, vrijwilligers en journalisten zijn niet veilig. Te veel hebben al hun leven moeten geven. Ook daarom vragen wij vandaag weer om de internationale petitie voor een staakt-het-vuren te ondertekenen. Laat je stem horen voor de mensen in Gaza, wiens leed nog steeds door te veel mensen genegeerd wordt.

Teken jij ook de petitie?

Ja, ik steun een staakt-het-vuren!