Home - Actueel - Noodhulp - 2023 officieel dodelijkste jaar voor Palestijnen sinds 1948

2023 officieel dodelijkste jaar voor Palestijnen sinds 1948

Meer dan 200 Palestijnen zijn gedood in de eerste 24 uur van 2024. Een grim teken dat dit jaar net zo dodelijk zou kunnen zijn als het afgelopen jaar, of zelfs meer. Volgens officiële Palestijnse statistieken was 2023 namelijk het dodelijkste jaar voor Palestijnen sinds 1948, het jaar van de Nakba. Sinds 7 oktober zijn meer dan 22.000 mensen gestorven in Gaza, waaronder 9000 kinderen en 6450 vrouwen.

De situatie in Gaza blijft, totdat er een permanent staakt-het-vuren komt, wanhopig. Rond 85% van de bevolking is ontheemd, met als gevolg overvolle vluchtelingenkampen zonder voldoende toegang tot eten, water en sanitaire voorzieningen. De gehele bevolking van 2,2 miljoen kampt met ernstige honger. Volgens de Verenigde Naties’ vluchtelingenorganisatie UNRWA loopt bovendien wel 40% risico op hongersnood. Door dit alles zijn er steeds meer zieken, terwijl de meeste ziekenhuizen niet meer operationeel zijn en medicatie bijna niet meer beschikbaar is.

 

Mensen houden hoop

De situatie blijft dus enorm ernstig. Nergens is meer veilig. Toch blijven de bewoners van Gaza hoop houden dat het nieuwe jaar een staakt-het-vuren met zich meebrengt. Ze blijven hoop houden dat de constante bombardementen en het doden van duizenden mensen, waarvan de meerderheid vrouwen en kinderen zijn, binnenkort tot een einde komt.

Sawa is vijf maanden zwanger en woont in een tent in één van de vluchtelingenkampen. “De situatie is erg tragisch en slecht, het is geen echt leven,” vertelt ze. “We worden doodsbang wakker met het geluid van bommen en schoten. Wat we nodig hebben is een staakt-het-vuren. We willen een leven zoals alle andere mensen. We hebben kinderen die nooit iets anders gezien hebben van het leven: geen onderwijs, geen goede gezondheid, geen rust. Het enige wat we willen is een fatsoenlijk leven.” Die gedachte houdt haar gaande.

Als er niks verandert, kan 2024 dodelijker uitpakken dan 2023. Nog meer mensen die rouwen om hun kinderen, ouders, broertjes en zusjes, familieleden en vrienden. Om dit te voorkomen, en de hulp naar de regio te krijgen die de mensen daar enorm hard nodig hebben, kan een permanente staakt-het-vuren niet snel genoeg komen. Heb jij de internationale petitie al getekend? Deel deze ook vooral met al je familie en vrienden! Hoe meer druk we zetten op onze wereldleiders, hoe sneller we tot een oplossing komen waardoor vrouwen zoals Sawa hun droom van een fatsoenlijk leven kunnen waarmaken.

Nog meer steun bieden?

Doneer nu voor Gaza