Home - Actueel - Noodhulp - Onze humanitaire hulp in Gaza

Onze humanitaire hulp in Gaza

Het aantal burgers in Gaza – waaronder een groot aantal kinderen – gedood in het conflict is ongekend. Alleen een permanent staakt-het-vuren kan verder verlies van mensenlevens voorkomen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn sinds 7 oktober in totaal 23.084 Palestijnen gedood en 58.926 gewond geraakt in Gaza, terwijl meer dan 7.000 mensen vermist worden, waarvan velen vermoedelijk onder het puin liggen.

Gaza is op dit moment een van de gevaarlijkste plekken op de wereld om als vrouw of kind te zijn. Vrouwen en kinderen vormen ongeveer 70% van het totale dodental. In Gaza wordt elke tien minuten een kind gedood. Ieder uur worden ruim drie vrouwen gedood, en ieder uur twee moeders. Minstens 85% van de bevolking van Gaza is ontheemd, en mensen worstelen om te overleven onder onmenselijke omstandigheden. Ongeveer 1,9 miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven – velen van hen meerdere keren.

ActionAid’s noodhulp in Gaza

We werken samen met lokale partners in Gaza die hun uiterste best doen om voedsel en hulpgoederen aan gezinnen te verstrekken die ze kunnen bereiken, maar de toegang tot voorraden is beperkt en het vervoer naar de schuilplaatsen is een uitdaging en gevaarlijk voor het personeel dat ter plaatse werkt.

Ondanks de erbarmelijke omstandigheden hebben onze lokale partners, zoals het Al Awda Hospital, voortdurend essentiële medische diensten geleverd, terwijl anderen zoals WEFAQ steun bieden aan de duizenden die ontheemd zijn geraakt en momenteel onderdak zoeken. Daarnaast bereiden we ons voor om extra hulp te leveren zodra de humanitaire corridor open gaat.

 
 • Al Awda Health and Community Association’ (AWDA) geeft prioriteit aan cruciale medische diensten.
 • Wefaq Association for Women and Childcare (WEFAQ) biedt urgente psycho-sociale ondersteuning via hotlines, en deelt voedselpakketten en non-food items uit aan getroffen personen. WEFAQ heeft voedsel- en hygiënepakketten in Rafah uitgedeeld aan 570 gezinnen.
 • 1050 gezinnen ontvingen noodhulp in cash, zodat ze voedsel en essentiële spullen konden kopen.
 • Ruim 5600 mensen in Gaza en Rafah hebben warme maaltijden ontvangen en 480 mensen ontvingen voedselpakketten met vlees en verse groenten.
 • We hebben 2000 winterpakketten, met daarin warme kleding, dekens en matrassen, uitgedeeld aan vrouwen en kinderen om ze zo comfortabel mogelijk te houden in de winter.
 • In samenwerking met WEFAQ bouwen we 60 toilet- en doucheblokken voor vrouwen en meisjes om een ​​privéruimte te bieden en hun waardigheid te behouden terwijl ze in uitzonderlijk uitdagende omstandigheden blijven leven.
 • We bieden emotionele steun aan degenen die getroffen zijn door de oorlog via een hotline die wordt beheerd door maatschappelijk werkers van WEFAQ en geweld tegen vrouwen experts in Rafah en Khan Younis.
 • Onze partners geven psycho-sociale ondersteuning aan kinderen die getroffen zijn door de oorlog. Deze activiteiten omvatten verschillende vormen van ontspanning, zoals tekenen, zingen, spelletjes en oefeningen die zijn ontworpen om aan de emotionele en sociale behoeften van de kinderen te voldoen.
 

Op de Westelijke Jordaanoever steunen onze partners mensen die sinds het begin van de oorlog intern uit Gaza zijn ontheemd.

 • We hebben de opvangfaciliteiten in Jericho geholpen door essentiële hygiënevoorzieningen te leveren. Daarnaast hebben we ruim 1100 hygiënepakketten verspreid over verschillende districten.
 • Sinds het begin van de winter hebben we 838 winterpakketten geleverd met warme kleding, matrassen en dekens, om mensen die in extreem uitdagende omstandigheden leven zo comfortabel mogelijk te houden naarmate het weer kouder en natter wordt.
 • Er worden nog steeds gemeenschappelijke warme maaltijden verstrekt en er zijn ruim 240 voedselpakketten met ontbijtproducten en verse groenten verspreid over verschillende districten en het vluchtelingenkamp Jenin.
 • Jongerenvrijwilligers op de Westelijke Jordaanoever worden getraind in noodhulp en paraatheid en hebben zestig EHBO-koffers gekregen, zodat ze hun gemeenschappen kunnen helpen beschermen en assisteren en kleine verwondingen kunnen behandelen.
 

Wat is er nodig?

Er zijn dringend meer fondsen nodig om tegemoet te komen aan de onmiddellijke behoeften en om ons voor te bereiden op de uitgebreide behoeften die zullen ontstaan ​​zodra er een einde komt aan het beleg. Het is belangrijk om te erkennen dat dit een langdurige crisis is. Hoewel onze initiële focus ligt op het bieden van onmiddellijke hulp, zetten we ons ook in voor het langetermijnproces om mensen te helpen hun leven weer op te bouwen en om te gaan met het trauma dat ze hebben meegemaakt.

ActionAid roept de wereldleiders dringend op om alle beschikbare middelen in te zetten om de bombardementen te stoppen, ervoor te zorgen dat er een staakt-het-vuren komt, het geweld te de-escaleren en burgers, vooral vrouwen en kinderen, te beschermen. Het is nu tijd voor actie.

ActionAid roept ook op tot de onmiddellijke opening van een beschermde humanitaire corridor zodat voedsel, water, brandstof en essentiële medische voorraden veilig de burgers in nood kunnen bereiken. Hierbij is het cruciaal om prioriteit te geven aan de behoeften van vrouwen en meisjes, inclusief de 5.500 vrouwen die op het punt staan ​​te bevallen in Gaza.

Noodhulp blijft dringend nodig

Doneer nu voor vrouwen in Gaza