Home - Actueel - Mensenrechten - Protesten in Kenia: “Elk verloren leven is een wond op de ziel van ons land”

Protesten in Kenia: “Elk verloren leven is een wond op de ziel van ons land”

Kenianen protesteren de afgelopen dagen tegen een financiële wet. Hierbij zijn meerdere doden gevallen. “Het is schandalig dat demonstranten, voornamelijk jongeren, die in opstand komen tegen een onrechtvaardig wetsvoorstel dat zonder voldoende inspraak van het publiek is opgesteld, zo hardhandig zijn aangepakt, met dodelijke slachtoffers tot gevolg,” reageert Susan Otieno, directeur van ActionAid Kenia. “Het verlies van levens is een diepe tragedie en een wond op de ziel van ons land. Wetshandhavers moeten zich terughoudend opstellen in hun pogingen om de openbare orde te handhaven; dit is niet het moment om benzine te gooien op een situatie die al zo ontvlamd is door buitensporig geweld te gebruiken.”

Vele jongeren, waaronder een aantal gelieerd aan ActionAid, zijn in elkaar geslagen, beschoten, gearresteerd en met traangas bespoten.

“Dinsdag 25 juni was de dag waarop we de volle woede van de politie zagen,” vertelt 26-jarige Faith uit Nairobi. “De demonstranten waren vreedzaam, maar de politie gebruikte zoveel geweld en er vielen veel doden; meer dan wat de regering meldt. Ik ben korte tijd in het ziekenhuis geweest omdat ik zoveel traangas had ingeademd en moeite had met ademhalen.

“Op dit moment ben ik bang om ontvoerd te worden, omdat ik me heb uitgesproken over bestuur en verantwoording. Dit is geen loze angst: een goede vriend van mij is ontvoerd, maar weer vrijgelaten. Wat ik op straat zag, was geen regering die wilde luisteren, maar die haar mensen wilde doden. Onze enige misdaad was het uitoefenen van ons grondwettelijk recht om te protesteren en beter te eisen van onze regering.”

ActionAid roept de regering dringend op om het recht op vreedzame vergadering te handhaven, zoals gewaarborgd in de Keniaanse grondwet. Daarnaast moet er verantwoording worden afgelegd voor het geweld tegen jongeren in de afgelopen week. Ook de internationale gemeenschap moet oproepen tot onmiddellijke beëindiging van het gewelddadig optreden tegen demonstranten en een transparant onderzoek naar deze verontrustende gebeurtenissen.