Home - Actueel - Duurzame aarde - Afscheid van fossiel via nieuw burgerinitiatief

Afscheid van fossiel via nieuw burgerinitiatief

Vanavond werd tijdens een debat in Pakhuis de Zwijger het startsein gegeven voor een nieuw burgerinitiatief: ‘afscheid van fossiel’. Het doel: ervoor zorgen dat de Tweede Kamer zich actief gaat inzetten voor een verdrag dat wereldwijd de productie van fossiele brandstoffen stopt.

Dit burgerinitiatief is gestart door Triodos Bank en wordt ondersteund door ruim 20 organisaties, waaronder ActionAid. Een burgerinitiatief heeft 40.000 handtekeningen nodig om het in de Tweede Kamer besproken te krijgen. Iedere handtekening telt!

 

Waarom dit burgerinitiatief?

Na meer dan 22 jaar internationale onderhandelingen over het klimaat, zijn er nog steeds geen bindende afspraken gemaakt over de afbouw van fossiele brandstoffen. Het was een primeur bij de afgelopen Klimaattop, hard bevochten door activisten zoals onze collega Agnes Schim-van der Loeff, dat het afstappen van fossiele brandstoffen voor het eerst in de tekst benoemd werd.

Ondertussen blijven fossiele brandstoffen, door menselijk handelen, de grootste veroorzaker van de klimaatcrisis. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 86 procent van de CO2-uitstoot in de afgelopen tien jaar. En volgens een recente studie van Harvard University komt 1 op de 5 sterfgevallen wereldwijd door luchtvervuiling als gevolg van fossiele brandstoffen. Aldus het persbericht dat Triodos Bank voor dit burgerinitiatief gedeeld heeft.

“Het gebrek aan juridisch bindende afspraken tussen landen vertraagt de overgang naar een schone energievoorziening en brengt wereldwijd levens in gevaar,” vertelt Triodos-bestuurder Jacco Minnaar (CCO). “Met hun handtekening geven burgers een ferm signaal naar de politiek dat het blijven oppompen van olie en gas en het winnen van kolen onverantwoord is.”

Een verdrag is een logisch vervolg op de omslachtige eindtekst van de afgelopen Klimaattop. Ook al wordt voor het eerst de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen genoemd, staat er nergens per wanneer en op welke manier dit moet gebeuren.

 

Steun het burgerinitiatief

Laten we verandering brengen in de vrijblijvende beloftes van de Klimaattop. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook Nederland zich internationaal hard maakt voor een einde aan fossiele brandstoffen.

Dit burgerinitiatief wordt naast initiatiefnemer Triodos Bank en ons gesteund door ASN Bank, BankTrack, Both Ends, Cordaid, Creatives for Climate, De Eerlijke Geldwijzer, DeGoedeZaak, Fair Finance International, FNV, Fossielvrij NL, Groen Pensioen, Hivos, Milieudefensie, MVO Nederland, Natuur & Milieu, Oxfam Novib, Simavi, Social Enterprise NL, Social Tipping Point Coalitie, Stop Ecocide Nederland en Reclame Fossielvrij.