Home - Actueel - Noodhulp - Overstromingen in Bangladesh levensgevaarlijk

Overstromingen in Bangladesh levensgevaarlijk

Hevige moessonregen teistert Bangladesh sinds 20 augustus. Dit heeft geleide tot zware overstromingen, waar meer dan 5,8 miljoen mensen de effecten sterk van voelen. Tot nu toe zijn er tenminste 31 doden. Meer dan 2,1 miljoen mensen zitten gestrand, zonder toegang tot essentiële diensten. Meer dan 540.000 mensen en bijna 40.000 vee schuilen in ongeveer 3800 schuilplaatsen, waaronder scholen, in 11 districten.

Farah Kabir, landendirecteur van ActionAid Bangladesh, zegt: “We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de overstromingen, vooral voor vrouwen en kinderen, die het meest kwetsbaar zijn in dergelijke noodsituaties. De meest dringende uitdagingen zijn onder andere toegang tot veilig drinkwater, medische diensten en voedsel. De verstoring van wegen en communicatie heeft hun benarde situatie verder verslechterd, waardoor het voor hen moeilijk is om veiligheid en essentiële hulpbronnen te bereiken. De ineenstorting van de sanitaire voorzieningen in veel gebieden heeft bovendien de crisis op het gebied van de volksgezondheid verergerd, waardoor deze groepen onevenredig zwaar getroffen worden.

“Hele families hebben alles verloren. We werken onvermoeibaar om hulp te bieden, maar de omvang van de crisis is overweldigend. Ons onmiddellijke doel is om 7.500 slachtoffers van de overstroming in ten minste 30 centra in Noakhali te voorzien van droog voedsel, een hulppakket, schoon en veilig drinkwater en orale zoutoplossing. Daarnaast zijn we van plan om in dit stadium multifunctionele geldbedragen, waardigheidskits en hygiënekits uit te delen aan de getroffen gemeenschappen.”

Naast mensenlevens is ook het bestaansrecht van vele mensen in gevaar. De overstromingen hebben veel landbouwgrond beschadigd, wat een grote impact zal hebben op de voedselvoorziening. Meer dan 7000 onderwijsinstellingen zijn gesloten, waarbij vele scholen onder water staan of als schuilplekken worden gebruikt. Kortom, deze natuurramp zal nog lange tijd gevolgen voor miljoenen mensen in Bangladesh.

 

Wat doet ActionAid?

Samen met lokale partners is ActionAid meteen aan de slag gegaan om voedsel uit te delen. Om te beginnen droogvoer, maar tot 28 augustus zijn ook 23000 warme maaltijden uitgedeeld, met plannen om op die zaterdag nog eens 36000 uit te delen. Verder worden er steeds meer middelen uitgenodigd om water mee te reinigen, zodat mensen onvervuild water kunnen drinken. Ook babyvoeding, hygiëne kits en andere voorzieningen worden uitgedeeld.

Vrouwen lopen door het water met oranje emmers vol noodspullen van ActionAid.
Credit: Fahad Kaizer/ActionAid

Met de grote aantallen mensen die getroffen zijn, zijn er natuurlijk nog veel meer plannen, om voedselpakketten, contant geld en meer uit te delen. Ook maakt ActionAid plannen om sanitaire voorzieningen te repareren en waterpunten veilig te maken.

Dit kunnen wij niet alleen.

Steun jij vrouwen in Bangladesh?

Doneer nu!