Home - Actueel - Noodhulp - “Extreme stress en paniek” in Beirut na aanvallen

“Extreme stress en paniek” in Beirut na aanvallen

Het geweld in Libanon blijft escaleren. Dit weekend werd Beirut zwaar aangevallen. Inwoners zijn hierbij door Israël gedood, waaronder kinderen, en velen zijn zwaargewond. Duizenden mensen zijn gedwongen hun woningen te verlaten.

“Dit weekend hebben we de moeilijkste en angstaanjagendste periode meegemaakt sinds het begin van deze escalatie in aanvallen,” vertelt de regionale campagnecoördinator van ActionAid, Sabine Abiaad, die met haar gezin in Beiroet woont. “De voortdurende Israëlische bombardementen duurden de hele nacht, waardoor onze kinderen, families en geliefden in een staat van extreme stress en paniek verkeerden. De psychologische tol van deze oorlog ondermijnt het vermogen van ons en onze partners om te reageren op de groeiende humanitaire nood.”

 

In een vorig bericht lieten we al weten dat door het geweld van Israël één van onze lokale partners zelfs gedwongen is om tijdelijk hun activiteiten te halten. Ondertussen wordt de hulpbehoefte in Libanon alleen maar groter. “Ziekenhuizen zijn overvol met gewonden,” laat Sabine weten. “Schools dienen nu als tijdelijke opvangcentra, maar er is lang niet genoeg ruimte voor het groeiende aantal ontheemde families. Bovendien worden tienduizenden Syrische vluchtelingen, die naar Libanon waren gevlucht op zoek naar veiligheid, essentiële hulp geweigerd. Daardoor zijn velen gedwongen om op straat te slapen of terug de grens over te trekken naar Syrië.”

 

Bescherm burgers!

Net zoals de onmenselijke situatie in Gaza is het duidelijk dat het Israëlische leger in Libanon geen onderscheid maakt tussen burgers en Hezbollah. Dit gaat tegen de internationale wet in, die stelt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen burgers en strijders, en tussen burgerlijke en militaire doelen. Alle partijen moeten er constant voor waken om burgers en burgerdoelen veilig te houden.

De situatie in Libanon is nijpend. De kans om een grootschalige humanitaire crisis te vermijden wordt steeds kleiner. De internationale gemeenschap moet ingrijpen en de situatie de-escaleren. Vrede en stabiliteit zou het belangrijkste moeten zijn, de inwoners van Libanon hebben onze steun nodig.

ActionAid hoopt, pleit en maakt zich hard voor internationale actie en een staakt-het-vuren. Ondertussen ondersteunen wij de mensen in Libanon, vooral ook vrouwen en meisjes die momenteel het meest kwetsbaar zijn, en werken wij met onze partners om de geraakte gemeenschappen zo goed mogelijk te ondersteunen.

Steun jij ook mensen in Libanon en Gaza?

Doneer nu