Home - 5 jaar Tax Justice

5 jaar Tax Justice

© Martijn Beekman
ActionAid zet zich al jaren in voor eerlijkere belastingen. Door belastingontwijking lopen ontwikkelingslanden namelijk miljarden dollars mis, die ze juist kunnen gebruiken voor goed onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Door de inzet van onder andere ActionAid is er de afgelopen vijf jaar veel aandacht gekomen voor de schadelijke gevolgen van belastingontwijking en is het thema hoog op de politieke agenda terecht gekomen. En met resultaat.

Wat hebben we gedaan de afgelopen 5 jaar?

 • 2013: Zambia Sugar

  In februari publiceert ActionAid het rapport Zambia Sugar waarin wordt aangetoond dat zelfs een marktkoopvrouw in Zambia meer belasting betaalt dan haar buurman, de Britse multinational Associated British Food.

 • 2014: Belastingverdrag Oeganda en Nederland

  In september publiceert ActionAid een rapport om de schadelijke gevolgen van het belastingverdrag tussen Oeganda en Nederland aan te tonen.

 • 2015: Illicit Financial Flows

  In februari wordt het rapport Illicit Financial Flows, waar ActionAid aan mee gewerkt heeft, uitgebreid besproken door de Afrikaanse Unie.

 • 2015: Publiekspoll

  In mei toont een publiekspoll van ActionAid en Oxfam samen dat 80% van alle Nederlanders het oneerlijk vinden dat multinationals belastingen kunnen ontwijken.

 • 2015: En Extractive Affair

  In juni publiceert ActionAid het rapport An Extractive Affair over hoe een Australisch mijnbedrijf via Nederland belasting ontwijkt in Malawi.

 • 2015: Eerste Tax Tour

  In november organiseert ActionAid succesvol de eerste Tax Tour langs allerlei brievenbusfirma’s in Amsterdam samen met experts, journalisten en publiek.

 • 2016: Belastingdeal Nigeria en oliemaatschappijen

  In januari wordt een rapport gepubliceerd door ActionAid, wat een belastingdeal blootlegt in Nigeria met de grootste oliemaatschappijen, Shell, Total en Eni. De belastingdeals kosten Nigeria $3.3 miljard dollar.

 • 2016: Mistreated

  In februari laat het nieuwe rapport van ActionAid, Mistreated, zien hoe belastingverdragen de belastingbijdragen van multinationals drastisch verlagen in ontwikkelingslanden.

 • 2016: Tweede Tax Tour

  In september stapt ActionAid op de fiets om wederom een Tax Tour langs brievenbusfirma’s te maken in Amsterdam.

 • 2016: Petitie Tax Justice Netwerk

  In oktober biedt het Tax Justice Netwerk, waar in Nederland een petitie met 30.000 handtekeningen aan aan de staatssecretaris voor Financiën.

 • 2017: Justice for Women's Rights Global Days of Action

  In maart organiseert ActionAid de Tax Justice for Women’s Rights Global Days of Action. Met activisten uit 35 landen roepen we overheden op om vrouwenrechten te beschermen door eerlijke belastingen.

 • 2017: Belastingverdrag met Zambia

  In oktober presenteert de nieuwe minister het nieuw heronderhandelde belasting verdrag met Zambia. ActionAid toont aan dat dit belastingverdrag nog steeds schadelijk is voor de burgers van Zambia. Samen met gemeenschappen uit Zimbabwe, Zambia en Oeganda vraagt ActionAid aandacht voor het belang van tax justice, met name voor vrouwen.

 • 2017: Protest afschaffen dividendbelasting

  In november protesteert ActionAid samen met partners in de Tweede Kamer tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Dat bleek een strijd die nog lang niet beslecht zou worden door een van de kampen.

Meer weten over onze campagne tegen belastingontwijking?

Klik hier!

Pagina aangepast op 26 februari 2019