Home - Actueel - Noodhulp - Internationaal Gerechtshof: bezetting Palestijns gebied is onwettig

Internationaal Gerechtshof: bezetting Palestijns gebied is onwettig

Vandaag is het precies 290 dagen sinds de escalatie van de crisis in Gaza. 290 dagen sinds de inwoners van Gaza zonder gevaar, pijn en verlies hun leven konden lijden. Ondertussen zijn er meer dan 48.500 Palestijnen gedood, waarvan tenminste 14.000 kinderen. Meer dan 158 journalisten, meer dan 500 zorgmedewerkers en ten minste 278 hulpverleners hebben in Gaza hun leven verloren.

In deze dodelijke context zijn wij enorm dankbaar voor de nieuwste, historische uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Vrijdag verklaarde het Hof dat de voortdurende bezetting van het Palestijnse gebied door de Israëlische regering onwettig is. Het Internationaal Gerechtshof concludeerde dat de behandeling van Palestijnen in het bezette gebied door Israël systematische discriminatie vormt en dat diens wetgeving en maatregelen in de Westelijke Jordaanoever en  Oost-Jeruzalem in strijd zijn met internationale verdragen die apartheid verbieden.

“Elke dag ervaren onze collega’s, partners en de mensen die we ondersteunen in de bezette Palestijnse gebieden het trauma van leven onder een wrede bezetting die hun fundamentele rechten en vrijheden ernstig inperkt – alleen omdat ze Palestijns zijn – en resulteert in militaire controle over alle aspecten van hun leven. Het vonnis bevestigt het fundamentele recht van de Palestijnen op zelfbeschikking en om vrij van geweld en discriminatie te leven. Dit wordt hun al veel te lang ontzegd.”

ActionAid roept alle VN-lidstaten op om de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof te eren. We kunnen als internationale gemeenschap niet langer toelaten dat Israël uitspraken van internationale rechtbanken negeert. Het Hof concludeert dat de Israëlische overheid diens onwettelijke bezetting van de Palestijnse gebieden moet beëindigen, moet ophouden met diens nederzettingsactiviteiten – die tegen internationale wetgeving ingaan – en compensatie moet leveren aan de Palestijnse mensen die hierdoor geraakt zijn.