Home - Actueel - Noodhulp - Grens van 40.000 doden voorbij in Gaza

Grens van 40.000 doden voorbij in Gaza

Onmenselijk. Onbegrijpelijk. Er zijn nu meer dan 40.000 mensen in Gaza gedood sinds afgelopen oktober. En nog steeds geen staakt-het-vuren in zicht. Elk van die levens betekent een enorm, persoonlijk verlies voor familie en vrienden. Veel te veel van de doden zijn kinderen. Gaza is de dodelijkste plek op aarde, voor Palestijnen, voor humanitaire werkers, voor de meest kwetsbaren…

Dit alles had voorkomen kunnen worden. Toch blijft het feit dat de meeste overheden niet eens het minimale doen om burgerlevens te beschermen. Niet die van Palestijnen, maar zelfs niet die van hun eigen burgers. Op dezelfde dag dat weer een Amerikaan in Gaza door Israëlische troepen werd gedood, keurde de Amerikaanse overheid een gigantische 20 miljard dollar aan wapenverkoop aan Israël goed. Wij als ActionAid zijn langzamerhand ons vertrouwen in het concept van rechtvaardigheid aan het verliezen.

Arwa en haar jonge kinderen zijn, zoals zovelen met hun, ontheemd in Gaza. Ze vertelt ons dat de kinderen nu huiduitslag en luizen hebben als gevolg van hun gedwongen onhygiënische leefomstandigheden en een gebrek aan schoonmaak- en persoonlijke verzorgingsproducten. “Wij eisen dat er een einde komt aan de oorlog, zodat we kunnen terugkeren naar onze huizen en naar de schone omstandigheden die we hadden. De autoriteiten moeten ons helpen. We hebben schoon water nodig.”

Wij herhalen onze oproepen tot een onmiddellijke staking van de vijandelijkheden en dringen er bij alle regeringen op aan hun verplichtingen tegenover het internationaal recht na te komen en alle beschikbare middelen te gebruiken om onmiddellijk en beslissend op te treden om de veiligheid van alle burgers te waarborgen. We roepen verder op tot het opleggen van sancties aan Israëlische functionarissen, zoals reisverboden en de bevriezing van eigendommen, in verband met vermeende schendingen van het internationaal humanitair recht.

Wereldleiders, luister goed: elke dag dat je ervoor kiest om de realiteit te vermijden, zal dit dodental blijven stijgen, totdat er niemand meer in leven is in Gaza. Kan jij hiermee leven? Wij zeker niet.

Steun de overlevenden in Gaza

Doneer nu