Home - Actueel - Noodhulp - Humanitaire crisis verergert rondom conflict Hezbollah-Israël

Humanitaire crisis verergert rondom conflict Hezbollah-Israël

In de afgelopen dagen is het conflict tussen Israël en Hezbollah geëscaleerd. Deze nieuwe uitbarsting van geweld heeft verschrikkelijke gevolgen voor de mensen in het zuiden van Libanon. De humanitaire situatie daar is zeer ernstig. Het is daarom zaak om in actie te komen om verdere escalatie te voorkomen.

 

De situatie in Libanon

De situatie in de regio is snel verslechterd sinds Israël in oktober 2023 het conflict in Gaza escaleerde. Het dodental in Libanon is nu opgelopen tot 133 burgers, waaronder vrouwen en kinderen. Israëlische luchtaanvallen op belangrijke gebieden in Zuid-Libanon en de Bekaa-vallei hebben geleid tot een groot aantal slachtoffers en de vernietiging van essentiële infrastructuur. Door de voortdurende vijandelijkheden zijn ongeveer 112.000 mensen ontheemd geraakt, van wie velen nu in overbevolkte gastgemeenschappen wonen, met te weinig middelen.

Libanon was al voor de recente golf van geweld in de greep van een diepe humanitaire crisis, met 3,7 miljoen mensen die hulp nodig hebben, waaronder 1,5 miljoen Syrische en 200.000 Palestijnse vluchtelingen. De vernietiging van infrastructuur door Israëlische aanvallen heeft de kwetsbare Libanese economie verder verlamd en het lijden van de bevolking verergerd. De dreiging van verdere escalatie is gevaarlijk hoog, met de mogelijkheid om een grootschalig conflict uit te lokken dat catastrofale gevolgen zou hebben, niet alleen voor Libanon maar voor de hele regio.

 

Onze oproep

ActionAid roept op tot onmiddellijke diplomatieke inspanningen om de situatie te de-escaleren. De internationale gemeenschap moet snel handelen om verder verlies van mensenlevens te voorkomen en ervoor zorgen dat het internationaal humanitair recht wordt nageleefd, inclusief de implementatie van VN-resolutie 1701, wat oproept tot een volledige stopzetting van de vijandelijkheden tussen Libanon en Israël.

Er is dringend behoefte aan meer humanitaire hulp om de slachtoffers van de laatste escalatie te helpen. Dit omvat medische zorg, voedsel, onderdak en psychologische ondersteuning voor de ontheemde en getraumatiseerde bevolking. Het is ook van vitaal belang om de politieke en economische stabiliteit van Libanon te ondersteunen om verdere verslechtering te voorkomen en ervoor te zorgen dat de humanitaire hulp de mensen bereikt die deze het hardst nodig hebben.

De situatie in Libanon is nijpend en de tijd om een grootschalige humanitaire ramp te voorkomen begint snel te dringen. ActionAid dringt er bij de internationale gemeenschap op aan om prioriteit te geven aan vrede en stabiliteit, en daadkrachtig op te treden om de bevolking van Libanon op dit kritieke moment te ondersteunen.

 

Staak het vuren!

Deze escalatie is nauw verbonden met de voortdurende oorlog tegen Gaza, die het leven van onschuldige burgers blijft eisen en immens lijden veroorzaakt op een onvoorstelbare schaal, met het laatste dodental in Gaza dat de 40.000 mensen, waaronder 16.500 kinderen, heeft overschreden en meer dan 93.000 mensen die gewond zijn geraakt. ActionAid herhaalt nogmaals haar oproep voor een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza om verder menselijk lijden te voorkomen en om de escalatie van de oorlog te de-escaleren.

Steun mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Libanon!

Doneer nu