Home - Doe mee - Word donateur - Doneer om fossiele subsidies te stoppen

Steun vrouwen, stop fossiele subsidies

Samen roepen we oliegiganten zoals Shell ter verantwoording!

Daniel Jukes/ActionAid

Terwijl oliegigant Shell, die vorig jaar maar liefst 36 miljard euro winst maakte, geniet van fossiele subsidies wereldwijd, is van het eens zo vruchtbare en schone Erhobaro niks meer over. Fossiele brandstoffen hebben een ravage aangericht in deze kleine gemeenschap in het zuiden van Nigeria.

De rivier, die ooit een centrale rol had als drink-, zwem- en visplek, is vergiftigd. Van het water wordt iedereen ziek, er zijn minder vissen te vinden en de vissen die nog wel gevangen worden zijn piepklein vergeleken met vroeger.

 

Een van de weinige overgebleven vissers laat zien hoe klein de vissen nu zijn.

Naast de rivier is ook de grond enorm vergiftigd, waardoor bijna niks meer groeit. Wat heeft de gemeenschap daarvoor in de plaats gekregen van Shell? 27 oliepompen en geen enkele cent.

Dit doet ActionAid:

  • We doen onderzoek naar vervuilers zoals Shell, zodat we de feiten hebben waarmee we de
    bedrijven verantwoordelijk kunnen houden voor hun schadelijke praktijken.
  • We geven training en voorlichting aan vrouwen in het Mondiale Zuiden die te maken krijgen met mensenrechtenschendingen, zodat zij zélf in actie kunnen komen wanneer een bedrijf hun gemeenschap binnendringt of dreigt binnen te dringen.
  • We voeren wereldwijde campagnes waarin we lokale, nationale en internationale overheden oproepen en aanmoedigen om met bindende wetgeving de praktijken van vervuilende bedrijven aan banden te leggen.

Jouw steun is hierbij onmisbaar!

Doneer nu