Home - Doe mee - Word donateur - Doneer voor water zonder palmolievervuiling

Steun vrouwen in hun strijd tegen de grote palmolieplantages!

Schoon water en een veilig leven voor iedereen.

Rafael de Jesús Quinteros Gonzalez / ActionAid

Je moet enorm je best doen om geen gebruik te maken van palmolie. Van pindakaas tot shampoo, wel bijna 80% van de producten die je vindt in je lokale supermarkt bevatten palmolie! Veel van deze palmolie komt uit Guatemala.

De productie van palmolie gaat gepaard met ontbossing, vervuiling en zelfs geweld. Vrouwen in Guatemala zien hun land verdwijnen, hun waterbronnen vergiftigen en hun kinderen ziek worden. Zonder land kunnen ze niet meer hun eigen eten verbouwen, waardoor hele gemeenschappen aan het verhongeren zijn. En als ze hiermee naar hun leiders gaan, dan worden ze niet gehoord, of zelfs bedreigd.

Alleen door samen in actie te komen, kunnen deze vrouwen opstaan tegen de gigantische palmoliebedrijven. Daarom heeft ActionAid in Guatemala vrouwennetwerken opgericht. Door samen te komen en training te krijgen in o.a. veilig actievoeren kunnen vrouwen zich sterk maken voor schoon water en hun kinderen en gemeenschappen redden.

Dit doet ActionAid:

  • We geven workshops waarin vrouwen leren op een veilige manier voor hun rechten op te komen.
  • We verbinden sinds 2021 vrouwen in netwerken, zodat ze gezamenlijk hun waterbronnen kunnen beschermen.
  • We doen onderzoek naar palmolie om de uitbuiting en vervuiling door multinationals in deze keten bloot te leggen.
  • We voeren wereldwijde campagnes voor wetgeving die palmolieplantages verplicht om vervuiling en mensenrechtenschendingen tegen te gaan.
  • We geven juridisch advies en maken connecties zodat de vrouwennetwerken met hun volksvertegenwoordigers kunnen praten over duurzaam waterbeheer.
 

Foto genomen tijdens een bijeenkomst van het vrouwennetwerk in Sonora, Ixcan, door Rafael de Jesús Quinteros Gonzalez namens ActionAid.

Jouw steun is onmisbaar!

Doneer nu