Home - Doe mee - Campagnes - Petitie voor Climate Justice!

Hoog tijd voor Climate Justice!

Klimaatverandering is één van de grootste problemen van deze tijd. Steeds meer mensen worden getroffen door klimaatgerelateerde rampen, zoals droogte en overstromingen. Eerder dit jaar zorgde een verwoestende cycloon in Mozambique voor talloze doden en nu al zijn miljoenen mensen in Zuid-Azië getroffen door overstromingen en aardverschuivingen.
In veel landen zijn vrouwen verantwoordelijk voor voedselproductie en andere zorgtaken, zoals water halen. Droogte en overstromingen, veroorzaakt door klimaatverandering, maken deze taken alleen maar zwaarder en zorgen dat vrouwen hier veel meer tijd aan moeten besteden. Zo vergroot klimaatverandering ook nog eens gender ongelijkheid. Maar vrouwen staan ook het dichtst bij de oplossingen.
ActionAid wil dat landen die het meest aan klimaatverandering bijdragen, zorg dragen voor mensen die er het hardst door worden getroffen. Nederland loopt hierbij helaas de kantjes ervan af. Teken daarom hieronder onze petitie voor Climate Justice!

Kom in actie >>

Teken voor Climate Justice!

  • We sturen je onze nieuwsbrief over deze campagne en andere acties van ActionAid. Lees meer in ons privacybeleid.
Shikah Rani Shil uit Bangladesh raakte door de hevige overstromingen bijna alles kwijt. ©ActionAid

Worst hit, least to blame

De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker zichtbaar. Steeds vaker worden mensen in ontwikkelingslanden geconfronteerd met lange periodes van droogte of juist extreme regenval. Oost-Afrika kampt bijvoorbeeld al jaren met aanhoudende droogte. Soms is er helemaal geen water in de buurt te vinden, en zien mensen zich genoodzaakt om vervuild water te drinken. Oogsten mislukken keer op keer en vee sterft. Daardoor is er niet alleen gebrek aan voedsel, maar ook aan zaden om te planten voor het nieuwe seizoen. Vooral vrouwen worden hier bijvoorbeeld hard door geraakt, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de voedselproductie.

Het is belangrijk dat overheden en burgers in ontwikkelingslanden extra steun krijgen en dat hun stem wordt gehoord in klimaatbeleid. De overheden van rijke landen, zoals Nederland, moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de uitstoot van broeikasgassen, maar ontwikkelingslanden lijden het ergst onder de gevolgen ervan.

We roepen minister-president Rutte en klimaatminister Wiebes op: 
  • Nú klimaatactie te nemen om de uitstoot van CO2 te beperken om het in Parijs gestelde doel van een opwarming van maximaal 1,5 °C te kunnen halen.
  • Te zorgen voor gegarandeerd voldoende, én voorspelbare financiering voor ontwikkelingslanden. Nederland moet haar belofte nakomen en voor financiële klimaatsteun aan ontwikkelingslanden zorgen. Er hierbij ook zorgen dat deze klimaatsteun niet komt uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking.
  • Te zorgen dat er binnen klimaatfinanciering oog is voor de negatieve gevolgen van de klimaatcrisis voor vrouwen, en  vrouwen ook voorop te stellen als agents of change, bijvoorbeeld door te zorgen dat vrouwen en hun organisaties toegang hebben tot de financiering.

Armoede dankzij klimaatverandering

Fatou Sarr (45) uit Senegal verbouwt rijst. Samen met haar man, die visser is, heeft ze grote moeite om haar 5 kinderen te voeden. Door de verzilting van het land is de vruchtbaarheid van de bodem aangetast, waardoor het verbouwen van rijst steeds moeilijker wordt. “Armoede raakt de gezondheid en het onderwijs van onze kinderen, maar we doen ons best om de kinderen in school te houden,” vertelt ze.

Diamniadio Island in Senegal heeft veel last van klimaatverandering. Onregelmatige regelval, stijgende zeespiegel en verzilting van het land heeft het bestaan van vele mensen vernietigd met keiharde sociale impacts. Het verbouwen van rijst is gestopt, de visserij en het verzamelen van schaaldieren gaan ook achteruit. ActionAid werkt samen met de lokale bevolking om via acro-ecologie de klimaatweerbaarheid en het bestaan te verbeteren.

Fatou Sarr laat in Senegal het droge en verzilte land van haar rijstveld zien. ©ActionAid