Home - Doe mee - Campagnes - Landrechten

Landrechten voor boerinnen

ActionAid voert internationaal campagne om landroof aan te pakken en de landrechten van mensen in ontwikkelingslanden te beschermen. Wij zeggen: #landfor communities, not for grabs!
Doe mee en schrijf je in als campaigner. Als campaigner ontvang je nieuws over onze campagnes, de laatste rapporten, uitnodigingen voor events en doe je mee met online acties.

Schrijf je in als campaigner

En kom samen met ons in actie

 • We sturen je max. 2 keer per maand een berichtje. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid.
© ActionAid

Land voor voedsel

Landroof is een groot probleem in veel landen in Afrika en Azië. Te vaak zijn gemeenschappen in ontwikkelingslanden de dupe van grootschalige landinvesteringen. Ze raken hun land zonder (voldoende) inspraak of compensatie kwijt aan buitenlandse bedrijven. Land waarvan ze afhankelijk zijn voor hun voedsel en bestaan.

ActionAid pakt dit probleem op alle niveaus aan. Lokaal werken we met vrouwen om hen te helpen bij het claimen van hun (land)rechten. Nationaal werken we aan verbetering van wetgeving en beleid, die de (land)rechten van gemeenschappen en vrouwen beter beschermt. Internationaal kaarten wij aan waar het misgaat en geven aanbevelingen hoe overheden, bedrijven en internationale organisaties landroof kunnen stoppen. Nederland behoort tot de 10 grootste landinvesteerders in de wereld, dus het is belangrijk dat ons beleid geen landroof veroorzaakt.

Hoog tijd voor beleid & investeringen die duurzaam gebruik van het land bevorderen, en die de rechten en de voedselzekerheid van lokale gemeenschappen niet schaden maar juist verbeteren.

Succesverhaal:

Landrechten voor vrouwen

Het Women2Kilimanjaro-initiatief toont de kracht van samen actievoeren. In oktober 2016 vertrokken vanuit heel Afrika karavanen met boerinnen naar de voet van de berg Kilimanjaro in Tanzania. Meer dan 400 van hen presenteerden hun eisen in de vorm van een handvest aan vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en nationale overheden. Tot slot beklommen 29 vrouwen de top van de berg, als symbool voor de uitdagingen waarvoor zij staan. Vanuit de hele wereld lieten mensen hun solidariteit blijken voor de vrouwen, ook uit Nederland.

De eerste resultaten liegen er niet om. De vrouwen zijn uitgenodigd bij de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties om hun handvest te presenteren. Overheden van Sierra Leone, Kenia en Mozambique hebben al hun steun aan de boerinnen toegezegd. En in Kenia werd het contract van het Amerikaanse bedrijf Dominion Farm niet verlengd, ten gunste van lokale boeren.

Wij zijn trots op deze dappere vrouwen!

Afrikaanse boerinnen eisten zélf hun landrechten op. © ActionAid

Lees meer over landroof en landrechten

Klik hier

Onze campagne-successen tot nu toe

 • 5.000 vrouwen

  ...namen deel aan ‘Women2Kilimanjaro’: een massa-mobilisatie van boerinnen die vanuit 20 landen afreisden naar lokale chiefs, regeringsleiders en zelfs de Verenigde Naties om hun landrechten te claimen.

 • Limiet biobrandstof

  Dankzij een gezamenlijke EU-campagne besloten de Nederlandse overheid en de Europese Raad om het gebruik van biobrandstoffen uit voedselgewassen te beperken. Een groot succes, aangezien biobrandstoffen schadelijke effecten hebben op het gebied van milieu en mensenrechten in het Zuiden, zoals landroof en honger.

 • 15.000 vrouwen

  ...in Oeganda profiteerden van een zadenproject, waarbij ze dankzij een leenstelsel zaden van elkaar konden hergebruiken. Hierdoor kunnen zij niet alleen hun kinderen voeden, maar zijn ze ook economisch zelfstandig. Het project is inmiddels uitgebreid naar andere regio’s.

 • 22.000 boerinnen

  ...in vijf Afrikaanse landen konden via ActionAid hun toegang tot en controle over land en landbouwmiddelen vergroten. Georganiseerd in bonden kunnen de boerinnen nu aanspraak maken op zaden, landbouwgereedschap en krediet.

 • Wereldwijde boerinnenbonden

  Door de jaren heen bracht ActionAid overal ter wereld vrouwen bijeen in boerinnenbonden. Zo droegen we in Malawi bij aan de oprichting en activiteiten van de Coalition of Women Farmers die inmiddels is uitgegroeid naar 60.000 leden en erkenning kreeg van UNESCO. In India hielpen we 27.000 Dalit vrouwen met hun aanvraag om land op eigen naam te registreren en ook in Mozambique, Sierra Leone en Guatamala brachten we duizenden vrouwen op de been.

 • Landroof tegen gehouden

  In Kenia en Tanzania steunde ActionAid lokale boeren om landroof door biobrandstofbedrijven aan te vechten. Met succes. Ruim 30.000 mensen konden hierdoor hun land behouden.

 • Een miljoen handtekeningen

  Met een miljoen handtekeningen is het kleinschalige boeren in Oeganda gelukt om een landbouw – belastingverhoging tegen te houden.

Pagina aangepast op 31 oktober 2017