Home - Doe mee - Campagnes - Overstromingen in Kerala, India

Ergste overstromingen in 100 jaar

Meer dan 1,4 miljoen mensen in India zijn ontheemd door overstromingen. ActionAid verleende eerder noodhulp in Zuid-India in 2015, toen het gebied eveneens werd getroffen door overstromingen. © ActionAid

De Indiase staat Kerala kampt met het zwaarste regenseizoen in 100 jaar. Hevige overstromingen hebben meer dan 500 mensen het leven gekost. Ruim een miljoen mensen zijn op de vlucht voor het stijgende water en zitten nu vast in tijdelijke opvangkampen. Helpen? Kijk hier wat jij kunt doen >>

Kerala is een groene staat, waar bijna de helft van de bevolking afhankelijk is van landbouw. Door het natuurgeweld is zo’n 500 hectare landbouwgrond verwoest.

ActionAid komt in 3 getroffen gebieden in actie en daarbij richten we ons op kwetsbare groepen, zoals vrouwen, kinderen en minderheden. Om te overleven hebben slachtoffers op dit moment voedsel, schoon water en onderdak nodig, dus dat zijn de middelen die we nu uitdelen. Als de hoogste nood voorbij is, werkt ActionAid samen met bewoners uit de getroffen gebieden aan lange termijnoplossingen.

  • >500

    dodelijke slachtoffers eisten de overstromingen tot nu toe

  • 1,4mln

    mensen zijn ontheemd door het hevige natuurgeweld

  • 500 ha

    aan landbouwgrond is naar verwachting verwoest

Vrouwen in de leiding

Bij ActionAid staan vrouwen centraal, ook in tijden van nood. Zo zijn het vrouwen die inventariseren wat slachtoffers nodig hebben, organiseren zij de verdeling van hulpgoederen en coördineren ze de inrichting van tijdelijke opvangkampen.

Door vrouwen in noodsituaties de leiding te geven, worden vrouwenrechten op dat moment beter beschermd. Maar ook op lange termijn heeft het impact: hun aanzien binnen de gemeenschap stijgt en de positie van vrouwen verbetert.

Pagina aangepast op 6 maart 2019