Home - Doe mee - Campagnes - Samen sterker

Samen staan we sterker

ActionAid staat voor een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen. We zijn wereldwijd actief in 48 landen. In ieder van die landen staan we zij-aan-zij met mensen die vechten voor een betere wereld. Die hun stem verheffen tegen onrecht, die staan voor hun waarden en die verbinding zoeken met anderen. En dat zijn er veel. Heel veel.
Doe mee en schrijf je in als campaigner. Als campaigner ontvang je nieuws over onze campagnes, de laatste rapporten, uitnodigingen voor events en doe je mee met online acties.

Mensenrechten onder druk

Wereldwijd zien we belangrijke waarden zoals solidariteit, tolerantie en gelijkheid steeds meer in de knel komen. Met de aanstelling van Trump als president van Amerika is er een golf van besluiten genomen die uitsluiting van mensen op basis van afkomst en geloof mogelijk maakt. Van de bouw van een metershoge muur tot een inreisverbod van mensen uit specifieke landen.

Maar we maken ons ook zorgen om de groeiende ongelijkheid: slechts enkele individuen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Door bijvoorbeeld belastingregels te omzeilen weten grote multinationals winst uit ontwikkelingslanden te sluizen. Geld dat juist zij zo hard nodig hebben voor publieke voorzieningen, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Ook de inperking van vrouwenrechten is een zorgwekkende ontwikkeling. Vrouwen wordt de toegang tot anticonceptie ontzegd en nog altijd komen 1 op de 3 vrouwen in aanraking met intimidatie of geweld.

Zij-aan-zij met activisten

Gelukkig zijn er dappere mensen die zich onvermoeibaar inzetten voor hun gemeenschap, die geloven dat het anders kan en die onder zware omstandigheden toch veel bereiken.

Shazada Begum, voorzitter boerencoöperatie uit Bangladesh

Als dochter van een boerenfamilie werkte Shazada al op jonge leeftijd op het land. Ze zag hoe vrouwen werden achtergesteld en vaak geen aanpsraak konden maken op land, een lening of klimaatbestendige gewasen. Door de enorme inzet van Shazada konden vrouwen in haar gemeenschap landbouwtrainingen volgen en werden er door de overheid wegen en irrigatiekanalen aangelegd. “Naar één persoon wordt niet geluisterd, maar samen staan we sterk.”

Onlangs won Shazada een prestigieuze award in Bangladesh voor haar werk op het gebied van agricultuur.

Steun de voorvechters van een eerlijke wereld

Doneer

Een greep uit onze successen

 • Mobiele app voor veiligheid

  In Brazilië ontwikkelden we een app voor smartphones waarop vrouwen onveilige plekken kunnen markeren, zodat autoriteiten weten waar verbetering nodig is.

 • Hulplijn tegen geweld

  In Zimbabwe zetten we met de Zimbabwe Women Lawyer Association een telefoonlijn op waar vrouwen in Harare geweld kunnen melden en juridische hulp kunnen inschakelen.

 • Radioshow in Liberia

  In Liberia lanceerde onze lokale partnerorganisatie Women Speak een talkshow over de rechten voor vrouwen. De show is zo populair geworden dat de zendtijd inmiddels gratis wordt aangeboden.

 • 100.000 bewoners

  in een sloppenwijk in São Paulo, Brazilië kregen 100.000 mensen gratis straatverlichting om de veiligheid te vergroten. Een enorme overwinning voor de bewoners die hier met steun van ActionAid actie voor voerden.