Home - Doe mee - Campagnes - Samen sterker dan geweld

Sterker dan geweld?

Agnes uit Oeganda werd verkracht door twee mannen. ActionAid hielp Agnes met psychische hulp en stond haar bij in de rechtzaak tegen de twee mannen. © ActionAid
Als er iets is dat vrouwen in een achtergestelde positie houdt, dan is het angst. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen namelijk te maken met een vorm van geweld. Dit moet stoppen. Want elke vrouw zou baas moeten zijn over haar eigen lichaam, en niet in angst hoeven leven dat haar of een dierbare iets overkomt. Help mee om geweld tegen te gaan >>
 • 1 op de 3

  vrouwen wereldwijd krijgt in haar leven te maken met geweld.

 • 90%

  van de slachtoffers doet uit schaamte of schuldgevoel geen aangifte bij de politie

 • 49

  landen hebben geen specifieke wetten die vrouwen beschermen tegen huiselijk geweld

Grove mensenrechtenschending

Geweld tegen vrouwen en meisjes is helaas van alle tijden: thuis, op het werk of op straat. Iedereen heeft het recht op een veilig leven en dat wordt vrouwen maar al te vaak ontnomen. Geweld is een wereldwijd probleem, maar vrouwen en meisjes die in armoede leven lopen nog meer risico. Daarnaast kunnen zij vaak geen medische hulp krijgen omdat het te duur is of omdat een ziekenhuis te ver weg is.

Minder kansen door geweld

Angst voor geweld weerhoud vrouwen ook nog eens van kansen. Een onveilige school? Minder meisjes in de klas. Intimidatie en geweld op werk? Vrouwen blijven thuis van een betaalde baan en blijven financieel afhankelijk. Die afhankelijkheid maakt het ook nog eens moeilijk om een gewelddadige partner te verlaten. Vrouwen moeten kunnen gaan en staan waar ze willen, zonder angst voor geweld.

Gerechtigheid is ver weg

Uit schaamte en een schuldgevoel doen veel vrouwen geen aangifte van geweld of intimidatie. Maar als ze dat wél doen kijken ze uit naar een lange, zware weg. Ze worden dikwijls niet serieus genomen, documenten verdwijnen, ze krijgen zelf de schuld, advocaten zijn onbetaalbaar en als er al gestraft wordt zijn dit vaak lage straffen. Keer op keer moeten slachtoffers hun trauma herbeleven en het kan jaren duren voordat er eindelijk gerechtigheid komt.

Samen zijn we sterker dan geweld!

Steun ons met een gift >>

Als je thuis niet veilig bent

Rani uit India werd door haar man zo mishandeld dat ze nu aan één oor doof is. Ze kon terecht bij een opvangcentrum van ActionAid, waar ze medische en psychische hulp kreeg.

Inmiddels werkt Rani zelf bij het centrum als assistent en telefoniste van de hulplijn. Dankzij het team worden regelmatig daders van huiselijk en seksueel geweld opgespoord en veroordeeld. Ook geeft het team voorlichting op scholen, trainingen aan politieagenten en helpen ze vrouwen met het zoeken van betaald werk, zodat ze onafhankelijker worden.

© Smita Sharma/ActionAid

Dit doet ActionAid

ActionAid staat slachtoffers van geweld bij en werkt samen met lokale partners en gemeenschappen om geweld te voorkomen. We werken aan oplossingen voor de lange termijn die blijvende verandering bieden.

 • We geven voorlichting over vrouwenrechten en maken (seksueel) geweld bespreekbaar.

 • We voeren campagne tegen (seksueel) geweld en ondersteunen bestaande campagnes.

 • We zorgen voor opvang van slachtoffers en helpen hen met psychische, medische en juridische hulp.

 • We helpen we vrouwen (financieel) zelfstandiger te worden, zodat ze sterke en onafhankelijke positie krijgen.

Als je op straat niet veilig bent

Agnes uit Oeganda werd op haar zestiende aangevallen en verkracht. Na drie dagen in het ziekenhuis durfde ze niet meer terug naar huis. Gelukkig kon ze terecht bij een crisisopvang van ActionAid. Hier ontving ze medische, psychologische en juridische hulp.

Het duurde vijf jaar voordat haar aanvallers werden veroordeeld en vastgezet. Tijdens het lange en moeizame proces werd ze bijgestaan door medewerkers van ActionAid. Inmiddels is Agnes moeder. Ze hoopt op een goede en veilige toekomst voor haar dochter.

© Karin Schermbrucker/ActionAid