Home - Doe mee - Campagnes - Tikkie voor het klimaat

Kom in actie en stuur een Tikkie voor het klimaat!

Wij eisen dat Nederland zich inzet voor een klimaatschadefonds dat ervoor zorgt dat degenen die het zwaarst getroffen worden door de klimaatcrisis, waaronder vrouwen en kinderen, voorop gezet worden. Om te zorgen dat dit onderwerp op de agenda komt bij de Tweede Kamer en bij de COP27, organiseert ActionAid een online socialemedia-actie waarbij wij met uw hulp een storm van ‘fake tikkies’ sturen naar Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om aandacht te vragen voor het onderwerp. Deze actie lanceren we op 11 oktober. Bedankt aan iedereen die al mee heeft gedaan!

Klimaatverandering vergroot ongelijkheid

Aankomende november zal de Klimaatconferentie (COP27) plaatsvinden in Egypte. Deze conferentie is met name voor landen in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika hard nodig, aangezien er hier al ernstige consequenties van de klimaatcrisis zichtbaar zijn, zoals droogte, mislukte oogsten en de daaropvolgende voedseltekorten. En daarbij zijn vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers.

Vrouwen harder geraakt, daar hebben wij het naar gemaakt 

Jouw hulp is hard nodig. Vrouwen en kinderen overlijden namelijk veertien keer vaker dan mannen als gevolg van klimaatrampen, en tachtig procent van de klimaatvluchtelingen is vrouw. Daarbij hebben vrouwen historisch gezien minder toegang tot financieringsstromen. Daarom is het des te belangrijk dat gender wordt meegenomen in de financiering voor klimaatschadeherstel.

Tijdens het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 zijn afspraken gemaakt over onder andere het compenseren van de klimaatschade die Nederland aanricht in het mondiale Zuiden. Nederland zou geld uittrekken om landen in het mondiale Zuiden te helpen met ‘het terugdringen van de uitstoot en het opbouwen van weerbaarheid tegen de klimaatverandering’. Echter, Nederland heeft tot op de dag van vandaag nog geen cent uitgegeven aan het herstel van de klimaatschade. Rijke landen, waaronder Nederland, moeten verantwoordelijkheid nemen voor de klimaatschade die zij veroorzaken.

Kom in actie!

Het is ondertussen te laat om je aan te melden voor onze online socialemedia-actie, maar je kan nog zelf de politici die aanwezig zijn bij het klimaatdebat in november aansporen zich in te zetten voor een klimaatschadefonds!

Wat kan je doen?

Verstuur een fake Tikkie naar klimaatminister Rob Jetten op Instagram, Twitter, Facebook en/of LinkedIn.

Waar?

Waar je maar wilt, vanaf je telefoon/laptop/tablet.

Wanneer?

Tussen 11 oktober en 6 november (de start van de Klimaatconferentie).

Hoeveel tijd kost het?

Het kan binnen een minuut gepiept zijn! Gebruik als je wilt onze afbeeldingen voor je nep-Tikkie. Waar wacht je nog op?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je kan je niet meer inschrijven voor deze actie, maar nog wel voor onze nieuwsbrief! Zo mis je nooit meer nieuws vanuit ActionAid.

  • We sturen je max. 3 keer per maand een nieuwsbrief. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid.

Nog meer steun bieden?

Doneer nu!