Home - Doe mee - Campagnes - Veilige steden

Veilige steden voor vrouwen

In veel landen in de wereld kunnen vrouwen zich niet vrij en veilig door de stad bewegen om bijvoorbeeld naar werk of naar de universiteit te gaan. Het openbaar vervoer is onveilig, er is geen straatverlichting en seksuele intimidatie en geweld is aan de orde van de dag. ActionAid voert in ruim 20 landen de campagne ‘Veilige steden voor vrouwen’ om een vuist te maken tegen intimidatie en seksueel geweld.
Doe mee en schrijf je in als campaigner. Als campaigner ontvang je nieuws over onze campagnes, de laatste rapporten, uitnodigingen voor events en doe je mee met online acties.

1 op de 3 vrouwen

Voor veel vrouwen over de hele wereld is (de dreiging van) seksuele intimidatie, aanranding en geweld een dagelijkse realiteit. Dat geldt in toenemende mate voor vrouwen in de stad. Steden hebben een enorme aantrekkingskracht. Ze bieden werkgelegenheid, voorzieningen en kans op een betere toekomst. De groei van metropolen in ontwikkelingslanden is enorm. Maar met die groei neemt ook de ongelijkheid en onveiligheid toe. Vooral voor vrouwen en meisjes.

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken gehad met intimdatie en geweld.

Iedereen heeft het recht om te leven in een veilige omgeving

Lees meer

De campagne successen tot nog toe

 • Mobiele app voor veiligheid

  In Brazilië ontwikkelden we een app voor smartphones waarop vrouwen onveilige plekken kunnen markeren, zodat autoriteiten weten waar verbetering nodig is.

 • Hulplijn tegen geweld

  In Zimbabwe zetten we met de Zimbabwe Women Lawyer Association een telefoonlijn op waar vrouwen in Harare geweld kunnen melden en juridische hulp kunnen inschakelen.

 • Radioshow in Liberia

  In Liberia lanceerde onze lokale partnerorganisatie Women Speak een talkshow over de rechten voor vrouwen. De show is zo populair geworden dat de zendtijd inmiddels gratis wordt aangeboden.

 • 100.000 bewoners

  in een sloppenwijk in São Paulo, Brazilië kregen 100.000 mensen gratis straatverlichting om de veiligheid te vergroten. Een enorme overwinning voor de bewoners die hier met steun van ActionAid actie voor voerden.

Succesverhaal:

Van slachtoffer tot voorvechter

Wangu Kanja is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation (partner van ActionAid) in Nairobi. In 2002 werd haar auto geroofd, terwijl zij onder bedreiging van een vuurwapen slachtoffer werd van seksueel geweld. “Ik moest kiezen tussen leven of dood.” Toen zij aangifte deed bij de politie werd alleen de gestolen auto gerapporteerd en niet haar verkrachting.

Het stigma en het opgedrongen schuldgevoel dreef Wangu in een depressie, maar na twee jaar herpakte ze zich: “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer hiervan zijn en hun rechten niet kennen. Mijn stichting geeft drumtherapiesessies, informatie over vrouwenrechten en verzorgt een business training om vrouwen sterk, positief en onafhankelijk te maken na een traumatische ervaring.”

Foto: Georgina Goodwin/ActionAid