Home - Landen - Brazilië

"Met hulp van ActionAid zijn we een actie gestart voor straatverlichting. We voelen ons nu veel veiliger op straat."

Ninive, student en activiste in São Paulo
In 2011 startte ActionAid met de campagne ‘Veilige steden voor vrouwen’ die momenteel in 19 landen actief is en al duizenden mensen heeft gemobiliseerd. Tegelijk zorgt onze campagne tegen belastingontwijking ervoor dat er meer geld beschikbaar komt voor publieke voorzieningen. ©ActionAid

Brazilië

In Nederland vinden we goede openbare voorzieningen, zoals straatverlichting, veilig openbaar vervoer en betrouwbare politie, vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor kwalitatief onderwijs en goede gezondheidszorg. In Brazilië is dit een stuk minder goed geregeld. In sommige delen van het land zijn deze publieke voorzieningen zelfs van dusdanig slechte kwaliteit, dat de veiligheid en gezondheid van inwoners in gevaar komen.
 • 11%

  van de zetels in het parlement wordt bekleed door vrouwen.

 • >5000 x

  keer per dag wordt ergens in Brazilië een vrouw geslagen door haar man.

 • 63%

  van de Braziliaanse bevolking voelt zich onveilig als hij of zij ’s avonds alleen over straat loopt.

Een gebrek aan publieke voorzieningen

Gebrek aan straatverlichting, onveilig openbaar vervoer en onbetrouwbare politie leiden tot een onveilig gevoel in de stad – met grote gevolgen. Het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat vrouwen hun kleding, gedrag of route naar school of werk aanpassen, in de hoop daarmee gevrijwaard te blijven van geweld. Soms kiezen ze er zelfs voor om helemaal af te zien van werk of onderwijs. Het gevolg is dat zij zich niet optimaal kunnen ontwikkelen, waardoor hun toekomstmogelijkheden beperkt blijven en ze weinig mogelijkheden hebben om hun stem te laten horen of bij te dragen aan verandering.

Veilig naar school dankzij straatverlichting

Ninive (22) woont in de sloppenwijk Heliópolis in São Paulo, Brazilië. Ze studeert Marketing aan een universiteit in het centrum van de stad, waarvoor ze bijna 20 kilometer moet lopen. Ook leert ze kleine bedrijven hoe ze Facebook kunnen gebruiken als marketingmiddel. Hierdoor maakt ze lange dagen en kan ze alleen deelnemen aan avondcolleges. Als ze ’s avonds laat terug naar huis moet lopen, voelt ze zich erg onveilig.

Met behulp van ActionAid hebben vrouwen uit Heliópolis, waaronder Ninive, actie gevoerd voor straatverlichting. Nu is de wijk, als eerste van de stad, geheel verlicht en voelen de vrouwen zich veel veiliger. Ninive is inmiddels een van de actievoerders van ActionAid’s project Veilige Steden voor Vrouwen.

 

Nineve voerde actie voor straatverlichting, waardoor ze zich nu veiliger voelt op straat. © ActionAid

Dit doet ActionAid

 • Vrouwenrechten
  Zoals bij al ons werk richten wij ons in de eerste instantie op de armste en meest kwetsbare groepen, zoals vrouwen en kinderen. Dit gebeurt door het creëren van een burgerbeweging, niet alleen van jongeren, maar ook van maatschappelijke organisaties, bedrijven en professionals. Samen gaan ze de dialoog aan met lokale autoriteiten, om zo hun recht op goede en veilige publieke voorzieningen te claimen. Doel is het opzetten van een actief burgernetwerk waarbij burgers meedenken over het veranderen van hun eigen stad om het een veiligere plek te maken. Lees meer over ons werk op vrouwenrechten.

Een greep uit onze resultaten in Brazilië

 • Straatverlichting voor veiligheid

  In de sloppenwijk Heliópolis, São Paulo, heeft een groep vrouwen avondenlang geprotesteerd om aandacht te vragen voor het gebrek aan straatverlichting. Het resultaat was dat de wijk als eerste in de stad volledig werd verlicht.

 • Mobiele app voor veiligheid

  ActionAid Brazilië ontwikkelde een app voor smartphones waarop vrouwen onveilige plekken kunnen markeren, zodat autoriteiten weten waar verbetering nodig is.

 • Vrouwvriendelijke publieke diensten

  De gemeente van Garanhuns heeft vrouwvriendelijke publieke diensten ingevoerd om een eind te maken aan geweld tegen vrouwen.

 • Burgernetwerk in Recife

  Er is een burgernetwerk opgericht in de Recife, een stad waar goede publieke voorzieningen, vooral voor (jonge) vrouwen en kinderen, niet vanzelfsprekend zijn. In het burgernetwerk gaan jongeren, gezinnen, gemeenschapsleiders en organisaties samen de dialoog aan met lokale autoriteiten, om zo hun recht op goede en veilige publieke voorzieningen te claimen. Mede dankzij het burgernetwerk zijn er meer publieke voorzieningen gericht op onderwijs en vrijetijdsbesteding van kinderen. Hier hebben 1500 kinderen, jongeren en ouders van geprofiteerd.

Partners

ActionAid maakt deel uit van de Ciranda Alliantie. Hierin gaan we de samenwerking aan met bestaande bewegingen en groepen, zoals jeugdfora. Dit zorgt voor oplossingen die worden gedragen door de inwoners van de stad, en daarmee duurzame veranderingen.

UNAS is een lokale partner van ActionAid in Brazilië
Bernard van Leer Foundation
OAK Foundation

Help steden veiliger te maken!

Klik hier

Pagina aangepast op 19 april 2019