Home - Landen - Kenia

"Ik heb de controle over mijn leven weer terug. Sinds het project zijn we niet meer afhankelijk van voedselhulp."

- Zainabu Kamoto - lid van de Female Farmer Association
Vrouwen van de Female Farmer Association werken aan de aanleg van een waterbassin in Garba Tulla, Kenia. Foto: Kate Holt/Shoot The Earth/ActionAid

Kenia

Kenia heeft een van de best ontwikkelde economieën in oostelijk en centraal Afrika. Toch leeft meer dan een derde van de bevolking onder de armoedegrens. Het land is rijk aan grondstoffen en landbouwgrond en dat heeft geleid tot een enorme groei van investeringen door multinationals. Een bron van economische groei, maar helaas niet voor de lokale bevolking.

 

 • 36%

  van de mensen leeft onder de armoedegrens

 • 1 op de 3

  vrouwen was in het afgelopen jaar slachtoffer van geweld

 • 75%

  van de bevolking leeft van de landbouw

Door ontoereikende wetgeving en corruptie is belastingontwijking en landroof aan de orde van de dag. Vooral vrouwen, die driekwart van het lokale voedsel produceren, worden keihard door landroof geraakt. Landbouw is de belangrijkste bron van inkomsten voor veel gezinnen en de enige manier om kinderen een betere toekomst te geven.

Gedreven door armoede worden vooral meisjes van school gehouden en uitgehuwelijkt. Velen worden onderworpen aan het pijnlijke en gevaarlijke ritueel van meisjesbesnijdenis. De van jongs af aan ondergeschikte positie van vrouwen werkt in hun hele leven door. Variërend van gemiste kansen op onderwijs en een eigen inkomen tot extra risico’s op (huiselijk) geweld.

Farmer Field Schools

De afgelopen jaren heeft ActionAid, in samenwerking met AUSAID, de succesvolle Farmer Field Schools (FFS) opgezet – een methode ontwikkeld door de FAO. Lokale boeren krijgen trainingen over duurzame landbouwtechnieken, klimaatverandering en collectieve voedselproductie. Ook worden irrigatiekanalen aangelegd en droogtebestendige gewassen verbouwd. Vrouwen hebben een centrale rol in het project.

“Vroeger  leefden we continu in onzekerheid omdat er erg weinig regen valt. Dankzij de training is de oogst verbeterd en heb ik ook andere bronnen van inkomsten.” – Elizabeth Kalemnya, boerin uit Mwingi, Isiolo.

Na het succes in Mwingi, is het programma van ActionAid in 2017 en 2018 uitgebreid naar Burat Ward en Ngaremara Ward. Er zijn daar tien Farmer Field Schools opgezet.

© Kate Holt/Shoot The Earth/ActionAid

Dit doet ActionAid

Enthousiast over ons werk?

Help mee

Een greep uit onze resultaten in Kenia

 • 20.000 mensen

  konden op hun land blijven wonen nadat ActionAid de lokale boeren hielp in actie te komen tegen landroof. Biobrandstofbedrijven die landroof in de hand werken werden bovendien in de hele kustregio aan banden gelegd.

 • Mijnbouw wetgeving

  Kenia is één van de veertien landen waarmee ActionAid werkte aan modelwetgeving voor de mijnbouw. Dit unieke wetsvoorstel is in samenwerking met lokale gemeenschappen en werkgroepen van de Afrikaanse Unie ontwikkeld, en zal als deze wordt geïmplementeerd, veel sterker zijn dan het vrijblijvende systeem van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een geweldige stap voor milieu en mensenrechten in Kenia.

 • Girls Clubs

  6.000 vrouwen en meisjes hebben hun weg gevonden naar een vrouwengroep of een Girls Club. Via hen worden nog eens 60.000 andere vrouwen en meiden bereikt die nu sterker staan om geweld of uitbuiting het hoofd te bieden.

 • 187.000 mensen

  ontvingen tot 2019 noodhulp van ActionAid ten tijden van droogte.
  Naast directe hulp wapenen we boerinnen met duurzame klimaatbestendige landbouw.

 • Landrechten voor vrouwen

  In 2016 werd een ‘Community Land Act’ aangenomen, die de landrechten van vrouwen garandeert. Echter is deze Community Land Act nog niet in werking getreden. ActionAid voert daarom druk uit op de Keniaanse overheid om de Community Land Act te operationaliseren. ActionAid heeft 1000 vrouwen gemobiliseerd en getraind om campagne te voeren voor hun landrechten.

 • 7300 hectare grond

  dat illegaal was toegewezen aan Indiase mijnbouwonderneming Samruddha Resources Limited voor grootschalige mijnbouw, wordt na langdurig lobbyen van ActionAid Kenia en partnerorganisaties teruggegeven aan de gemeenschap. Een enorm succes!

Lokale partners

Malindi Rights Forum is een lokale partner van ActionAid in Kenia
Kenya Land Alliance is een partner van ActionAid
Haki Madini Kenya is een lokale partner in Kenia
Sauti Ya Wanawake is een lokale partner van ActionAid in Kenia

Pagina aangepast op 2 april 2019