Home - Lokale initiatieven

Lokale initiatieven

COMBAT-teams zijn een lokaal initiatief in Ghana, waarbij gemeenschapsleden geweld tegen vrouwen tegen gaan. © Nana Kofi Acquah/ActionAid
De beste oplossingen voor lokale problemen komen vanuit de mensen die er direct baat bij hebben. Daarom staat in ons werk het leren kennen van en samen werken met gemeenschappen centraal. We werken vooral samen met de vrouwen en meisjes die het hardst geraakt worden door armoede. Wij luisteren naar hun problemen en werken samen aan oplossingen voor de lange termijn.

We gebruiken verschillende lokale initiatieven die échte verandering doorvoeren op de lange termijn. Hier zijn een aantal van deze initiatieven:

 • Lokale partners

  Alle organisaties, groepen en netwerken waar wij mee werken om een gemeenschap te ondersteunen.

 • Moeder en baby centra

  Een kamer of tent voor moeders en hun baby’s tijdens noodsituaties. Dit is een veilige plek voor hen om borstvoeding te geven en de specifieke steun te krijgen die zij nodig hebben.

 • Kinderclubs

  Een speelrijke en veilige omgeving voor kinderen om hun mening te geven over hoe de gemeenschap zich ontwikkelt.

 • REFLECT-circles

  Een onderwijsgroep voor volwassen vrouwen waar zij leren lezen, schrijven en rekenen. Ook leren ze hier over hun rechten en hoe zij daarvoor op kunnen komen.

 • School management comités

  Een groep bestaande uit kinderen, ouders en leraren die samen lokale scholen en de kwaliteit van onderwijs verbeteren. Ook houden ze het geld dat de regering aan onderwijs uitgeeft in de gaten om zeker te zijn dat het goed wordt uitgegeven.

 • Vrouwengroepen

  Zelfstandige groepen vrouwen krijgen een kleine lening om een bedrijf te starten. Naar verloop van tijd betalen zij de lening terug en kunnen andere vrouwen een lening uitnemen.

 • Gemeenschappelijke zaden voorraden

  Deze voorraden zorgen voor voedselveiligheid doordat de zaden van bruikbare gewassen beschikbaar zijn wanneer nodig.

 • ‘Cash for work’ programma’s

  Na een ramp geeft het ‘cash for work’ programma overlevenden de mogelijkheid om te helpen bij de wederopbouw voor een dagloon. Zij helpen bijvoorbeeld bij het bouwen van scholen of het opruimen van puin.

 • Girl’s clubs

  Een veilige plek waar meisjes aangemoedigd worden om meer zelfvertrouwen te hebben en hun rechten te begrijpen. Ook leren ze vaardigheden die ze hun hele leven lang kunnen gebruiken en leren ze om hun stem te laten horen bij kwesties die hen aangaan.

 • Women’s watch groups

  Leden van een gemeenschap getraind door ActionAid om allerlei vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes te herkennen, te voorkomen en aan te geven. Denk hierbij aan ontvoeringen, kind huwelijken en meisjesbesnijdenis.

 • Directe geld giften

  Na een ramp geven we direct geld aan mensen in nood. Hierdoor kunnen zij zelf bepalen waar het geld aan uit te geven en worden lokale markten gestimuleerd.

 • Activista

  Een wereldwijd jongeren netwerk van ActionAid bestaande uit meer dan 50 ActionAid partners en duizenden vrijwilligers in meer dan 25 landen.

Steun deze initiatieven nu

Klik hier!

Pagina aangepast op 7 augustus 2018