Home - Ons werk - Thema’s - Humanitair werk - Wederopbouw Haïti

"Dorpen waren spooksteden geworden. Bomen waren kaal, huizen kapot en er was geen mens te bekennen."

Natalia Fricker, ActionAid UK
Foto: Dieu Nalio Chery/ActionAid

Wederopbouw Haïti

Haïti was amper hersteld van de aardbeving in 2010 toen het land in het najaar van 2016 opnieuw werd getroffen door een natuurramp. Orkaan Matthew ontnam meer dan 1.000 mensen het leven. Nog eens 1.5 miljoen anderen werden getroffen door de storm, die huizen, scholen en landerijen verwoestte.
 • 1.5 mln

  zijn getroffen door orkaan Matthew

 • 90%

  van de gewassen is vernietigd in de zwaarst getroffen gebieden

 • 34

  behandelcentra voor cholera zijn verwoest

Directe hulp

ActionAid is al jaren actief op Haïti en kon daarom meteen in actie komen. Samen met onze partnerorganisaties ter plaatse vingen we direct slachtoffers op in opvangcentra en deelden we drinkwater, voedselpakketten en cholerapakketten uit. Een cholerapakket voorkomt dat cholera zich kan verspreiden en dodelijke slachtoffers maakt. Het bevat producten als waterzuiveringstabletten, zeep en wasmiddel.

Afgelegen gebieden

ActionAid concentreerde zich in de eerste instantie op de zwaarst getroffen gebieden: Grand Anze en Nippes in het Zuidwesten van Haïti. Deze gebieden waren moeilijk te bereiken door een ingestorte brug, maar daarom voor ActionAid juist prioriteit.

Steun de wederopbouw in landen als Haïti via ons noodfonds

Doneer

Het belang van vrouwelijk leiderschap

Nadège (33) uit Haïti volgde na de aardbeving in 2010 een leiderschapstraining van ActionAid. Nu is ze coördinator bij een van onze Women Friendly Spaces, een noodopvang waar gelet is op de behoeften en veiligheid van vrouwen en kinderen.

“Dankzij de training wist ik precies wat ik moest doen na orkaan Matthew,” vertelt ze. “Zo heb ik geholpen bij de distributie van hulpgoederen en zag ik erop toe dat dit eerlijk gebeurde. Inmiddels help ik vrouwen een nieuw bestaan op te bouwen en bij het vinden van een broodwinning, want door de ramp zijn veel bezittingen verloren gegaan. We helpen ze bijvoorbeeld met zaden, zodat ze voedsel kunnen verbouwen en hun kinderen weer te eten kunnen geven.”

Nadège wil een inspiratie zijn voor andere vrouwen: “Ik probeer zoveel mogelijk vrouwen te mobiliseren en te leren wat ze moeten doen bij een ramp. Zo kunnen we snel en effectief reageren.”

"Dankzij de training wist ik precies wat ik moest doen na orkaan Matthew." © ActionAid

Dit doet ActionAid

 • Bij rampen geeft ActionAid directe hulp, zoals drinkwater, voedselpakketten en pakketten ter preventie van ziekten zoals cholera.

 • We zorgen voor veilige noodopvang, met speciale aandacht voor de veiligheid en behoeften van vrouwen en kinderen.

 • We trainen vrouwen in het nemen van de leiding tijdens een ramp, én in de periode erna.

Vrouwen als leiders

ActionAid traint vrouwen om de leiding te nemen tijdens rampen en in de periode erna. Zij weten vaak het beste wat er nodig is, denken aan zaken waar vaak niet op gelet wordt (denk aan babyvoeding of maandverband) en zorgen dat de goederen eerlijk worden verdeeld. En, niet onbelangrijk, door vrouwen de leiding te geven, versterkt hun positie in de gemeenschap. Enkele maanden voordat orkaan Matthew aan land kwam, hadden 38 vrouwen een leiderschapstraining afgerond. Hierdoor konden zij tijdens orkaan Matthew snel en effectief in actie komen.

Veiligheid van meisjes

Ook na de ramp werken we nauw met vrouwen en lokale gemeenschappen samen om vast te stellen wat er nodig is. Bijvoorbeeld hoe de meisjes kunnen worden beschermd in deze chaotische tijd. Nog altijd liggen veel huizen in puin. Hierdoor zijn meisjes kwetsbaar voor misbruik of worden ze van school gehouden om thuis te helpen de boel draaiende te houden. ActionAid werkt met de vrouwelijke leiders in de gemeenschap om hun veiligheid en schoolparticipatie te vergroten.

Een greep uit de resultaten in Haïti

 • 58.000 mensen

  heeft ActionAid sinds de orkaan in 2016 geholpen, met name in de afgelegen gebieden

 • 3.198 huishoudens

  ontvingen schoon drinkwater, voedsel en cholerapakketten

 • 4 opvangcentra

  werden opgezet, speciaal voor vrouwen en kinderen. Aan een vijfde opvangcentrum wordt nu gewerkt.

 • 1.719 kinderen

  kregen psychosociale zorg en ondersteuning om traumatische ervaringen, zoals het verlies van familie, te verwerken.

Meer weten over wederopbouw?

ActionAid werkt in de eerste plaats aan de onderliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid. Maar tijdens grote rampen en acute nood verleggen wij onze werkzaamheden naar noodhulp en wederopbouw. Meer weten over ActionAid's ervaring met crises, ons internationale noodfonds of hoe je gift wordt besteed? Neem dan contact op met Florien Handgraaf.

Neem contact op met Florien

Relatiemanager

020-5206210

florien.handgraaf@actionaid.org

Pagina aangepast op 15 maart 2019