Home - Ons werk - Thema’s - Humanitair werk - Vluchtelingencrisis

"Het leven in Syrië werd te gevaarlijk voor ons. Toen mijn vader gewond raakte door een bom, vluchtte ik met mijn broertje en zusje van 6 naar Griekenland."

Siba (19) uit Syrië
Aankomst op Lesbos: verschrikking en opluchting. © Karin Schermbrucker/ActionAid

Vluchtelingencrisis

Door de oorlog in Syrië zijn miljoenen mensen op de vlucht. Velen riskeren werkelijk alles om een veiliger plek te bereiken. Met gammele bootjes wagen ze de levensgevaarlijke oversteek naar Europa. Griekenland heeft te maken met de hoogste aantallen nieuwkomers. Alleen al op het eilandje Lesbos zijn in 2015 en 2016 al meer dan een half miljoen vluchtelingen en migranten aangekomen. Allemaal hopen ze op een beter en veilig leven.
 • > 8.400

  mensen kwamen om tijdens de tocht over de Middelandse Zee

 • 80%

  van de Syrische vluchtelingen in Jordanië wonen buiten opvangkampen

 • 65 mln

  mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en natuurrampen

Humanitaire hulp

De vluchtelingenstroom naar Europa is groot, maar het allergrootste deel van hen wordt opgevangen in de regio. Miljoenen leven daar onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Om daarin verlichting te brengen is humanitaire hulp in de regio onontbeerlijk. Maar er moet ook gekeken worden naar vluchtroutes. Want door de strenge controle aan de buitengrenzen van Europa, zijn er steeds minder vluchtwegen. De oversteek naar Europa wordt zo steeds gevaarlijker. Om te voorkomen dat mensen op zee verdrinken, moeten er veilige vluchtroutes komen.

Oorzaken aanpakken

ActionAid vindt dat mensen die migreren omdat ze op zoek zijn naar veiligheid, zekerheid of een fatsoenlijk leven op humane wijze moeten worden behandeld en geholpen moeten worden. Belangrijke oorzaken van de vluchtelingencrises zijn conflicten, de klimaatverandering en toenemende sociale en economische ongelijkheid. Daarom is er globale actie nodig, die deze oorzaken bij de bron aanpakt.

Geef vandaag nog voor mensen in nood

Doneer nu

Zij-aan-zij met vluchtelingen

Walaa (23) uit Syrië overleefde met haar dochtertje de levensgevaarlijke tocht naar het Griekse Lesbos. “De eerste dagen op het eiland heeft ActionAid mij heel erg geholpen. Ik kreeg psychische hulp en ze zorgden dat ik de informatie kreeg die nodig had. Gedurende anderhalve maand ging ik elke dag naar het opvangcentrum in Moria (Lesbos, Griekenland). Mijn dochter was in Aleppo geraakt door een bom en heeft brandwonden. ActionAid hielp me een dokter te vinden. ActionAid was er altijd om me te helpen.”

Dit doet ActionAid

 • ActionAid vangt in Jordanië, Libanon en Griekenland vluchtelingen op met onder meer water, voedsel en onderdak.

 • Voor vrouwen en kinderen zetten we veilige opvangplekken op, waar vrouwen in rust borstvoeding kunnen geven en kinderen veilig kunnen spelen;

 • In Griekenland begeleiden en ondersteunen we nieuwkomers bij het registratieproces en de doorreis;

 • Regelmatig slaan we de handen ineen met andere organisaties om meer aandacht te vragen voor vluchtelingen en de achterliggende oorzaken.

ActionAid's hulp tot dusver:

 • 82.000 vluchtelingen

  kregen praktische informatie via onze vertalers over hun rechten, verblijf en vervolgprocedure

 • 12.778 vrouwen

  bezochten onze 'women-friendly' opvangcentra op Lesbos en Attica

 • 10.749 pakketten

  met verzorgings- en hygiëneproducten voor vrouwen werden uitgedeeld

 • 3.803 sessies

  voor traumaverwerking hielden psychologen en andere hulpverleners met vluchtelingen

Meer weten over noodhulp?

ActionAid werkt in de eerste plaats aan de onderliggende oorzaken van armoede en ongelijkheid. Maar tijdens grote rampen en acute nood verleggen wij onze werkzaamheden naar het bieden van noodhulp. Meer weten over ActionAid's ervaring met crises, ons internationale noodfonds of hoe je gift wordt besteed? Neem dan contact op met Florien Handgraaf.

Neem contact op met Florien

Relatiemanager

020-5206210

florien.handgraaf@actionaid.org

Pagina aangepast op 30 juli 2018