Home - Ons werk - Thema’s - Vrouwenrechten - Een veilige omgeving

“Ik wil dat mijn dochter Naomi kan studeren. Ze moet vrij en zonder angst haar toekomst kunnen kiezen."

Lucy - deelnemer van het ActionAid COMBAT team in Ghana
Lucy is deelnemer van het ActionAid Combat Team (Community Based Anti-violence Teams): een groep vrijwilligers in Ghana die zich inzet tegen geweld en discriminatie van vrouwen. Foto: Nana Kofi Acquah/ActionAid

Een veilige omgeving

Geweld tegen vrouwen en meisjes is van alle tijden en vormt nog altijd een van ’s werelds grootste mensenrechtenschendingen. Wereldwijd wordt 1 op de 3 vrouwen ooit slachtoffer van geweld. Voor voorvechters van vrouwenrechten ligt dat aantal zelfs nog hoger. ActionAid zet zich in voor de bescherming van vrouwen en richt zich op de onderliggende oorzaken van scheve machtsverhoudingen en economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
 • 1 op de 3

  vrouwen krijgt in haar leven te maken met (seksueel) geweld of intimidatie

 • 90%

  van de slachtoffers doet uit schaamte of schuldgevoel geen aangifte bij de politie

 • 125 mln

  vrouwen en meisjes leven met de gevolgen van besnijdenis

In steden

Een schokkend hoog aantal vrouwen krijgt in haar leven te maken met (seksueel) geweld. Steden bieden vrouwen veel kansen en ontwikkelingsmogelijkheden, zoals onderwijs en werk, maar er is ook veel uitbuiting en geweld. Veel vrouwen passen hun kleding, gedrag of route naar werk of school aan en gaan ’s avonds niet alleen over straat. Wanneer vrouwen inspraak krijgen op zaken als straatverlichting, veilig openbaar vervoer, opvang voor hun kinderen, neemt de veiligheid in steden een grote vlucht. Iedereen profiteert daarvan mee.

Op het platteland

Wereldwijd worden miljoenen meisjes onderworpen aan besnijdenis, een ritueel dat vaak op het platteland binnen traditionele stammen nog wordt uitgevoerd. Een praktijk die het recht, de gezondheid en waardigheid van vrouwen en meisjes ernstig ondermijnt. Bovendien worden ze op jonge leeftijd al uitgehuwelijkt en op veel te jonge leeftijd moeder. Veel meisjes blijven thuis om te helpen met de zorg voor jongere kinderen en het huishouden. Van de meisjes die wel naar school gaan, valt een groot deel ten prooi aan seksuele intimidatie, terwijl de school een plek zou moeten zijn waar ze zich kunnen ontwikkelen tot sterke onafhankelijke vrouwen.

Help mee vrouwen en meisjes te beschermen

Doneer nu

Van slachtoffer tot voorvechter

Wangu Kanja is oprichtster van de Wangu Kanja Foundation (partner van ActionAid) in Nairobi. In 2002 werd haar auto geroofd, terwijl zij onder bedreiging van een vuurwapen slachtoffer werd van seksueel geweld. “Ik moest kiezen tussen leven of dood.” Toen zij aangifte deed bij de politie werd alleen de gestolen auto gerapporteerd en niet haar verkrachting.

Het stigma en het opgedrongen schuldgevoel dreef Wangu in een depressie, maar na twee jaar herpakte ze zich: “Ik kon het niet langer aanzien dat zoveel vrouwen in Kenia slachtoffer hiervan zijn en hun rechten niet kennen. Mijn stichting geeft drumtherapiesessies, informatie over vrouwenrechten en verzorgt een business training om vrouwen sterk, positief en onafhankelijk te maken na een traumatische ervaring.”

Foto: Georgina Goodwin/ActionAid

Dit doet ActionAid

 • ActionAid steunt voorvechters van vrouwenrechten en beschermd en versterkt meisjes via ‘girls clubs’

 • We komen in actie tegen meisjesbesnijdenis door training van leraren en voorlichting van lokale leiders en ouders

 • We denken mee over veilige publieke voorzieningen in steden en de financiering daarvan

ActionAid vindt dat vrouwen het recht hebben om zich veilig te voelen, zodat ze optimaal kunnen deelnemen aan de maatschappij. We vechten tegen geweld en intimidatie en steunen voorvechters van vrouwenrechten die hierin een leidende rol nemen. Op scholen organiseren we meisjes in Girls Clubs waar ze voorlichting krijgen over hun rechten en stimuleren we leraren, ouders en kinderen om nee te zeggen tegen culturele gebruiken als kindhuwelijken en besnijdenis. Met onze campagne Veilige Steden voor Vrouwen maken we overal ter wereld een vuist tegen intimidatie, geweld en uitbuiting in arme stadsdelen en sloppenwijken. We betrekken hierbij politie en overheid, maar vooral ook lokale buurt- en vrouwengroepen die zich inzetten voor veiligheid en stadsvernieuwing. ActionAid helpt hen zelf verbeteringen aan te dragen bij de overheid en succesvolle pilot-projecten op te zetten die door de gemeente kunnen worden overgenomen.

Een greep uit onze resultaten

 • +17% meisjes naar school

  Dankzij een speciaal Girls Clubs programma van ActionAid tegen geweld in en rondom school, kwamen er in Kenia, Mozambique en Ghana tot wel 17% meer meisjes in de klas.

 • 600.000 vrouwen

  Sinds 2013 hebben we meer dan 600.000 vrouwen gemobiliseerd om actie te voeren tegen meisjesbesnijdenis en andere schadelijke traditionele gebruiken.

 • Mobiele app voor veiligheid

  In Brazilië ontwikkelden we een app voor smartphones waarop vrouwen onveilige plekken kunnen markeren, zodat autoriteiten weten waar verbetering nodig is.

 • Hulplijn tegen geweld

  In Zimbabwe zetten we met de Zimbabwe Women Lawyer Association een telefoonlijn op waar vrouwen in Harare geweld kunnen melden en juridische hulp kunnen inschakelen.

 • Radioshow in Liberia

  In Liberia lanceerde onze lokale partnerorganisatie Women Speak een talkshow over de rechten voor vrouwen. De show is zo populair geworden dat de zendtijd inmiddels gratis wordt aangeboden.

 • 100.000 bewoners

  in een sloppenwijk in São Paulo, Brazilië kregen 100.000 mensen gratis straatverlichting om de veiligheid te vergroten. Een enorme overwinning voor de bewoners die hier met steun van ActionAid actie voor voerden.

Meer weten over vrouwenrechten?

Arelys de Yanez is senior programmamedewerker en relatiemanager bij ActionAid. Geboren in Venezuela, werkte ze 20 jaar in de non-profitsector. Sinds 17 jaar woont en werkt Arelys met haar gezin in Nederland. Ze werkte onder andere als programmamedewerker voor Plan Nederland en Oxfam Novib. Binnen ActionAid werkt Arelys op verschillende programma’s met betrekking tot vrouwenrechten.

Neem contact op met Arelys

Senior Programmamedewerker

020-5206210

arelys.deyanez@actionaid.org