Home - Resultaten - Onderscheidingen

Onderscheidingen

Het werk van ActionAid werd in de afgelopen jaren wereldwijd meermaals bekroond. Een greep uit de maatschappelijke erkenningen:

 • 2003: VN prijs voor leermethode

  De door ActionAid ontwikkelde REFLECT-leermethode voor volwassenen wordt bekroond door UNESCO. Inmiddels hebben vijf miljoen mensen hierdoor leren lezen en schrijven en wordt de methode door 500 organisaties in 70 landen gebruikt. Na 2003 werd de leermethode nóg zeven keer door de UNESCO onderscheiden.

 • 2007: VN prijs voor noodhulp

  ActionAid ontvangt de Sasakawa Award van het United Nation Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR) voor onze innovatieve aanpak van risicoreductie van rampen en de integratie van nationale, regionale, sectorale en gemeenschaps initiatieven. Als gevolg van deze onderscheiding nam de Nepalese regering in 2008 de 'voorbereiding op rampen' op in het schoolcurriculum. Ook in districten van Kenia en Ghana is Disaster Risk Reduction formeel opgenomen in het lespakket.

 • 2010: VN prijs voor boerinnen

  ActionAid-partner Coalition of Women Farmers krijgt een eervolle vermelding van UNESCO Confucius Prize for Literacy en erkenning van de president van Malawi voor het Vrouwen en Landrechtenprogramma dat in samenwerking met ActionAid Nederland werd opgezet.

 • 2011: Wereldprijs voor Fairphone

  Fairphone, een initiatief van ActionAid (Nederland) wint de ASN Wereldprijs in de categorie Eerlijke Handel. Het initiatief krijgt internationale bekendheid en wordt geroemd als een van de meest succesvolle crowdfunding-initiatieven in jaren.

 • 2012: Innovatie-award voor noodhulp

  ActionAid ontvangt een Innovation Award van Technology4Good voor een vernieuwend communicatieproject in Kenia waarbij ActionAid mobiele telefoons inzet om noodhulp effectiever te maken.

 • 2012: Gambia beste jongerenorganisatie

  ActionAid’s Activista-programma in Gambia wint de Youth Organisation of the Year Award voor de doeltreffende manier waarop wij jongeren weten te mobiliseren.

 • 2013: VN prijs voor noodhulp

  ActionAid krijgt twee onderscheidingen van de VN voor noodhulp in Bangladesh: de UN Sasakawa Award en de Lighthouse Initiatives Award. De VN benadrukt de positieve rol die ActionAid toebedeelt aan vrouwen in noodsituaties.

 • 2014: Ghana NGO van het jaar

  ActionAid Ghana ontvangt de CIMG Not-for-Profit Organisation of the Year. Een jaar eerder mocht ActionAid de onderscheiding ook al in ontvangst nemen.

 • 2016: Innovatie-award voor belastingontwijking

  ActionAid wint de Partos Innovatie-award. Onze campagne tegen belastingontwijking werd binnen de branchevereniging van de ontwikkelingssector uitgeroepen tot het meest innovatieve project van het afgelopen jaar. In Engeland ontving ActionAid een jaar eerder een zelfde onderscheiding voor de campagne.

 • 2017: 3 awards in Brazilië

  ActionAid Brazilië wint de award voor beste ngo in de categorie transparantie en management, uitgereikt door een instituut dat particuliere donaties stimuleert. Door het tijdschrift Época worden onze collega’s gekozen tot beste mensenrechtenorganisatie. Bovendien ontving lokale partner UNAS Heliópolis de prijs voor beste ngo in de categorie lokale ontwikkeling. Dit is een enorme prestatie in een land met 300.000 ngo’s!

 • 2016: Effie-award

  ActionAid Griekenland wint de Effie Award 'Merk van het Jaar': de hoogste onderscheiding in de reclamewereld, voor haar anti-racisme campagne.

 • 2017: German Africa Award

  De bestuursvoorzitter van ActionAid Oeganda, Nicholas Opiyo (37), is bekroond met een belangrijke prijs op het gebied van mensenrechten, de German Africa Award. Hij won de prijs voor zijn dappere strijd voor mensenrechten in Oeganda.

 • 2018: Innovatie-award voor noodhulp

  Voor de tweede keer wint ActionAid de Partos Innovatie-award binnen de categorie internationale ontwikkelingssamenwerking. ActionAid won de award voor het innovatieve idee van vrouwelijk leiderschap bij rampen, zowel bij preventie, noodhulp en de wederopbouw.

Enthousiast over ons werk?

Word donateur

Pagina aangepast op 8 augustus 2017