Home - Actueel - Vrouwenrechten - Heldinnen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Heldinnen in de strijd tegen meisjesbesnijdenis

Jaarlijks lopen zo’n 3 miljoen meisjes in Afrika het risico om te worden besneden. Pijnlijke statistieken, maar gelukkig zijn er ook positieve veranderingen te zien! Steeds meer meisjes leren over de gevaren van besnijdenis en hun rechten, en weigeren het te ondergaan. In veel gemeenschappen waar ActionAid werkt zijn nu andere rituelen bedacht om het ‘vrouw-worden’ te vieren. Lees hieronder de bemoedigende en inspirerende verhalen van dappere vrouwen die zich inzetten om meisjesbesnijdenis te stoppen.

 

Damaris vond bescherming bij een ActionAid-groep

 

Damaris werd besneden en uitgehuwelijkt aan een veel oudere man die haar mishandelde. Ze liep weg van haar man en vond bescherming bij een ActionAid-groep.

 

Salome wist aan meisjesbesnijdenis te ontsnappen

Toen Salome uit Kenia 12 jaar oud was, sloten haar vader en broers haar op in huis om haar te laten besnijden. Maar haar moeder was ertegen, en ze vroeg degene die de besnijdenis zou doen om later terug te komen. In de tussentijd stuurde zij Salome weg om water te gaan halen. Salome ontsnapte en liep in twee maanden tijd meer dan 200 kilometer. Ze gaat nu naar school in West Pokot, waar ze zich veilig voelt.

 

Meko werd door een Women’s Watch Group beschermd

In Ethiopië heeft ActionAid meer dan 1.000 vrouwen getraind om Women’s Watch Groups te vormen. De vrouwen leren over de schadelijke effecten van meisjesbesnijdenis, over de bestaande wetten en hoe ze meisjes tegen besnijdenis kunnen beschermen. Deze kennis heeft ertoe geleid dat meer dan 42.000 mensen in 12 gemeenschappen zijn gestopt met meisjesbesnijdenis en steeds meer meisjes weigeren het te ondergaan. Meko’s moeder is een van de vrouwen die actief is in een Women’s Watch Group. Zij wist haar dochter voor een besnijdenis te behoeden.

 

Rose ontsnapte aan uithuwelijking en gaat weer naar school

Rose uit Kenia was 13 jaar toen haar vader en enkele ooms haar misleidden en onder dwang lieten besnijden. Meteen na de ceremonie kwam ze erachter dat ze moest trouwen en daarom vluchtte ze naar haar oom van vaders kant, die een leider binnen de gemeenschap was. Hij hielp haar terug naar school te gaan en dreigde haar vader om uit de buurt te blijven, anders zou hij er melding van maken. De moeder van Rose is tegen besnijdenis en ondersteunt dat zij naar school gaat. Rose is nu lid van een meisjesclub van ActionAid waar ze actie voert tegen meisjesbesnijdenis.

 

Agneta liep weg van huis en ontsnapte aan uithuwelijking

Agneta wist niet precies wat besnijdenis inhield, maar haar grootmoeder moedigde haar aan om zich te laten besnijden. Ze was 14 jaar. Toen ze op een dag hoorde dat haar vader haar wilde uithuwelijken, vluchtte ze naar haar tante die op 6 uur lopen bij haar vandaan woonde. Ze wist dat haar tante lid was van een ActionAid-vrouwengroep die strijdt tegen gedwongen uithuwelijking en meisjes helpt hun school af te maken. Met steun van haar tante gaat ze nu naar school.

 

Susan wil geen besnijdenis voor haar kinderen

Susan (35) uit Kenia is moeder van vier kinderen en voorzitter van het door ActionAid ondersteunde Kongelai Women’s Network. Ze werd genitaal verminkt en denkt er niet aan haar dochters te laten besnijden. Volgens Susan staat de Keniaanse wet aan haar kant en moet deze door de gemeenschap gehandhaafd worden.

Stop meisjesbesnijdenis

Klik hier