Home - Actueel - Ongelijkheid - Ontwikkelingshulp werkt!
Weggegooid geld, dat hoor je vaak over ontwikkelingshulp. Maar is dat ook zo? Deze week publiceerde de Volkskrant het grootste onderzoek ooit naar het werk van ontwikkelingsorganisaties. En wat blijkt? Ontwikkelingshulp werkt! De sector is gewoon goed, zo luidt de conclusie van de onderzoekers in hun rapport.

Wie deed dit onderzoek?

Zo’n 200 wetenschappers werkten 2 jaar lang aan de grootste evaluatie van Nederlandse ontwikkelingsprojecten ooit. Samen onderzochten zij 200 projecten van 64 ontwikkelingsorganisaties. Wiebe Bijker, hoogleraar technologie en maatschappij aan de Universiteit van Maastricht, voerde de wetenschappelijke supervisie.

Onderzoek toont aan dat ontwikkelingshulp echt werkt

Daarom is het onbegrijpelijk dat de regering juist op ontwikkelingshulp zo zwaar bezuinigd heeft. De belangrijke conclusies zijn:

  • Ontwikkelingsprojecten zorgen voor betere gezondheidszorg, vermindering van de armoede en meer deelname aan onderwijs door kinderen
  • De projecten op het gebied van lobby en advocacy hebben duidelijk effect gehad op de agenda van beleidsmakers

Bart Romijn, directeur van Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking vat het samen: ”We mogen zeer trots zijn op wat we allemaal hebben bereikt. De Nederlandse ontwikkelingsorganisaties doen uitstekend werk dat niet alleen effectief is, maar ook op efficiënte wijze wordt uitgevoerd. We kunnen ons met recht een topsector noemen.

Lees meer over wat ActionAid in 2014 heeft bereikt >>

Help vandaag nog!

Doneer nu